Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nieuwe richtlijnen voor verbeteren lichamelijke gezondheid patiënt ggz

Verpleegkundigen en verpleegkundig specialisten spelen hierin een sleutelpositie.
Nieuwe richtlijnen voor verbeteren lichamelijke gezondheid patiënt ggz

Lichamelijke ziekten bij patiënten met een ernstige psychische aandoening vormen een grote bedreiging van hun kwaliteit van leven. Deze ziekten dragen bij aan vroegtijdig overlijden – ruim 20 jaar verschil – ten opzichte van gezonde mensen. Om een gezonde leefstijl te bevorderen presenteert V&VN de richtlijnen ‘Somatische screening bij patiënten met een psychische aandoening’ en ‘Leefstijl bij patiënten met een ernstige psychische aandoening’.

Somatische screeningen

In ggz-instellingen zijn veel activiteiten gaande gericht op gezondheidsverbetering. Somatische screeningen worden steeds systematischer uitgevoerd, ziekten worden vroegtijdiger onderkend en effectiever behandeld, en er is meer aandacht voor preventie, onder meer via leefstijlbevordering. Een belangrijke ontwikkeling zijn de twee landelijke multidisciplinaire richtlijnen, de eerste gericht op goede somatische screening, de tweede gericht op de bevordering van een gezonde leefstijl van de patiënt.

Sleutelpositie verpleegkundigen

Deze richtlijnen zijn ontwikkeld door het Trimbos-instituut in opdracht van V&VN. Alle relevante beroepsverenigingen zijn betrokken geweest bij het ontwikkelen van deze richtlijnen. Verder is ook het cliënt- en naastbetrokkenenperspectief nadrukkelijk meegenomen in de richtlijnen. Verpleegkundigen en verpleegkundig specialisten vervullen een sleutelpositie binnen deze richtlijnen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.