Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Nieuwe scanner meet delier in één minuut

Een nieuwe, kleine scanner kan met een strip op het voorhoofd binnen een minuut vaststellen of een patiënt een delier heeft. De DeltaScan is ontwikkeld door het UMC Utrecht en het bedrijf Prolira. Deze maand neemt het UMC Utrecht de scanner in gebruik.
De DeltaScan meet de hersengolven van de patiënt met een kleine strip met drie elektroden. (Foto: Prolira)
De DeltaScan meet de hersengolven van de patiënt met een kleine strip met drie elektroden. (Foto: Prolira)

De DeltaScan meet de hersengolven van de patiënt met een kleine strip met drie elektroden. Die strip moet gedurende een minuut op het voorhoofd van de patiënt geplaatst worden. Vervolgens geeft de scanner met een cijfer van 1 tot en met 5 aan of er sprake is van een delier, en hoe ernstig het delier is. De DeltaScan is dus eigenlijk een vereenvoudigde en snelle EEG-scanner.

Objectieve diagnose

‘De delierscanner zou naar schatting twee tot drie keer zoveel deliers moeten kunnen opsporen als we met vragenlijsten zoals de Delirium Observatie Screening Schaal (DOSS) kunnen’. Dat stelt Arjen Slooter, neuroloog-intensivist bij het UMC Utrecht en mede-bedenker van de DeltaScan. Uit recent onderzoek blijkt dat artsen en verpleegkundigen het lang niet altijd met elkaar eens zijn of een patiënt een delier heeft of niet. Ook screening met de DOSS geeft niet altijd uitsluitsel. Slooter: ‘Dit komt omdat ook die vragenlijsten subjectieve elementen bevatten. De Deltascan doet daarentegen een objectieve meting op basis van de hersengolven.’

Eerste ziekenhuizen

Deze maand neemt het UMC Utrecht de DeltaScan als eerste in gebruik, voorlopig nog voor onderzoek maar over een paar maanden ook voor klinisch gebruik. De eerste afdeling die aan de slag gaat is de intensive care waar Slooter en collega’s de scanner de afgelopen maanden uitgebreid hebben getest. Daarna zullen andere afdelingen volgen. Dat geldt niet alleen voor UMC Utrecht, ook een aantal andere ziekenhuizen in Nederland en Duitsland wil de scanner gaan inzetten. In principe kan elke verpleegkundige met een korte instructie de DeltaScan leren gebruiken.

Nog even op een rijtje wat de verschillen zijn tussen een hyperactief en een hypoactief delier – en wat de symptomen zijn van een gemengd delier: download de delierposter.

Delier voorspellen

In de toekomst moet de delierscanner niet alleen deliers kunnen aantonen bij patiënten die al symptomen hebben, maar ook daarvóór. Als dat lukt zou je een delier al kunnen behandelen voordat de symptomen optreden, en zo de schade kunnen beperken. De eerste resultaten met het voorspellen van deliers zijn positief, maar verder onderzoek moet die bevindingen nog bevestigen. Een ander verbeterpuntje is dat de scan momenteel nog niet helemaal goed werkt bij gesedeerde patiënten. ‘Ook daar wordt druk aan gewerkt’, aldus Slooter. 

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.