Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Nieuwe screeningsmethode functieverlies bij ouderen

Met vier eenvoudige vragen kan bij opname in het ziekenhuis al worden vastgesteld of een oudere patiënt risico loopt op het ontwikkelen van blijvend functieverlies.
Nieuwe screeningsmethode functieverlies bij ouderen

Dat blijkt uit promotieonderzoek van Jita Hoogerduijn, verplegingswetenschapper aan de Hogeschool van Utrecht. 

Autonomie ouderen

Dertig tot zestig procent van de patiënten ouder dan 65 jaar die in het ziekenhuis worden opgenomen krijgt te maken met functieverlies zoals bijvoorbeeld het niet meer zichzelf kunnen wassen. Functieverlies leidt tot verlies van zelfstandigheid en autonomie. Het betekent vaak dat deze ouderen langer in het ziekenhuis blijven, thuis meer zorg nodig hebben en mogelijk zelfs in een verpleeghuis moeten worden opgenomen.

Verhoogd risico functieverlies ouderen
Hoogerduijn zocht in haar promotieonderzoek naar een manier om ouderen op te sporen die een verhoogd risico lopen op functieverlies. Signaleert de verpleegkundige deze risico’s op tijd, dan kan verder bekeken worden welke mogelijke problemen kunnen optreden en welke zorg de patiënt nodig heeft. Bovendien blijft er een groep over die geen extra zorg nodig heeft. Dat verbetert de efficiency van de zorg, en verlicht het werk van de verpleegkundige.

De kracht van het proefschrift is volgens Jita Hoogerduijn dat het ontwikkelde model met maar vier predictoren ouderen met een verhoogd risico op functieverlies kan selecteren.
1. Had de patiënt al voor de opname hulp nodig bij IADL?
2. Gebruikt de patiënt een hulpmiddel bij het lopen?
3. Heeft de patiënt hulp nodig bij het reizen?
4. Heeft de patiënt wel of geen onderwijs meer gevolgd na het 14e levensjaar?
Hoewel er altijd een paar ‘valse’ resultaten zullen zijn, zal een substantieel deel van de oudere patiënten (ongeveer 30 procent) worden geselecteerd als zijnde niet ‘at risk’. Aan deze ouderen hoeft geen extra zorg te worden geboden.

Jita Hoogerduijn promoveert op 19 april op het proefschrift Identification of older hospitalized patients at risk for functional decline

Hogeschool Utrecht
Door: redactie Nursing

4 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. ik vraag mij af wat vraag/punt 4 er toe doet. Wordt er gesuggereerd dat ouderen die niet doorgeleerd hebben eerder opgeven en/of wat simpeler zijn ingesteld? Zo ja, dat vind ik behoorlijk kortzichtig. Ik ben erg geïnteresseerd in het vervolgverhaal van deze conclusies! Heel bijzonder.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.