Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nieuwe technologie voor verpleegkundigen niet altijd succesvol

De manier waarop nieuwe technologieën aan verpleegkundigen worden geïntroduceerd is voor verbetering vatbaar. Belangrijkste oorzaken voor het mislukken van de implementatie liggen in de keuze van de technologie en in de manier waarop de nieuwe technologie in de zorginstelling wordt geïntroduceerd.
Nieuwe technologie voor verpleegkundigen niet altijd succesvol

Dit blijkt uit onderzoek van het Nivel onder het Panel Verpleegkundigen en Verzorgenden. Ruim 685 verpleegkundigen, werkzaam in onder andere zieken-, verpleeghuizen en thuiszorg, beantwoorden vragen over de introductie van nieuwe technologieën in hun zorginstelling.

Verbetering nodig
De onderzoekers concluderen dat de invoering van nieuwe technologieën gebruikelijk is geworden in de verpleegkundige praktijk. Ruim de helft van de respondenten kreeg de afgelopen drie jaar te maken met een nieuwe technologie. Slechts de helft van deze groep beoordeelde de invoering als positief en vindt dat er verbeteringen moeten komen.

Scholing
De belangrijkste oorzaken voor het (mis)lukken van de implementatie liggen volgens de verpleegkundigen in de keuze van de technologie, bijvoorbeeld in hoeverre de zorgverleners de technologie zien als een aanwinst. Ruim de helft van de zorgverleners wil meer betrokken worden bij de keuze en implementatie van nieuwe technologieën. Ook de manier waarop de nieuwe technologie in de organisatie wordt geïntroduceerd behoeft verbetering, door bijvoorbeeld scholing aan te bieden. Al zorgt dit volgens de onderzoekers niet direct voor de oplossing van het probleem, omdat alleen scholing vaak niet voldoende is voor een goede implementatie. Een nieuwe technologie moet eerst getest worden binnen een instelling, om vervolgens met training en scholing het gebruik te vergemakkelijken, aldus de onderzoekers.

Vernieuwde infuuspompen
Regelmatig krijgen verpleegkundigen te maken met nieuwe technologieën, denk bijvoorbeeld aan apparatuur voor thuisdialyse of vernieuwde infuuspompen. Daarnaast zijn er verschillende vormen van verpleegkundige zorg op afstand (Telezorg) en wordt er steeds vaker gewerkt met een elektronisch patiëntendossier. Deze nieuwe technologieën kunnen bijdragen aan verbetering van kwaliteit, kosten verlagen en het verbeteren van de arbeidsomstandigheden. Dergelijke effecten worden echter alleen bereikt als de technologiën op een juiste manier worden ingezet, aldus de onderzoekers.

Lees het hele onderzoek ‘Successful implementation of new technologies
in nursing care: a questionnaire survey of nurseusers’
.

Blijf op de hoogte van de nieuwste technologieën in de verpleegkundige praktijk, bekijk het dossier Digitalisering van zorg.

NIVEL
Door: redactie Nursing

Meer Nursing


Nursing
Nursing is de meest gelezen vaktitel voor verpleegkundigen niveau 4 en 5 in Nederland en Vlaanderen.
Word direct abonnee van Nursing.

Nursing op Facebook
Tegenwoordig kun je ook via Facebook op de hoogte van de laatste nieuwtjes, blogs en expertbijdragen. Ga naar
www.facebook.com/VakbladNursing

Vacature-alert
Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste vacatures, abonneer je dan op de vacature-alert van NursingBanen.
Ga naar NursingBanen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.