Bij ouderen die weinig bewegen verslechtert de gezondheid sneller, en neemt het risico op vallen toe. Als verzorgende kun je hierin zeker iets voor je cliënt betekenen. Met deze tips krijg je je cliënt in beweging.
1. Laat de cliënt zoveel mogelijk zelf doen – Als verzorgende heb je de natuurlijke neiging om je cliënt zoveel mogelijk te helpen en uit handen te nemen. Hiermee houd je de cliënt vaak immobiel. Laat de cliënt zoveel mogelijk zelf doen: dit kunnen zorgtaken zijn zoals zichzelf een washandje over het gezicht halen, tot zoveel mogelijk proberen zelf uit bed te komen. Door aanwijzingen te geven (‘Als u zich nu optrekt aan de papegaai boven uw hoofd’) blijft de cliënt meer in beweging en spaar je je eigen lijf meer.

Dit is ook een tip die tilspecialist José de Reus geeft: ‘Verzorgenden kunnen hun lichaam meer sparen dan ze denken.’ Bekijk hier de 7 valkuilen bij het tillen en verplaatsen van de cliënt >>
2. Laat de cliënt zichzelf zoveel mogelijk verplaatsen – Bovenstaande geldt ook voor het van de ene locatie naar de andere komen. Dus laat de cliënt zoveel mogelijk de eigen rolstoel voortrollen, of lopen met de rollator in plaats van de rolstoel erbij te pakken.
3. Zet muziek aan – Je zult versteld staan wat cliënten opeens voor dansbewegingen maken als je een keer een swingend muziekje van vroeger opzet. Voeten beginnen te tappen en armen gaan de lucht in met ‘Viva Espana’.

Muziek kan niet alleen zorgen voor meer beweging, het vergemakkelijkt vaak ook de adl. ‘Het aankleden en douchen van iemand met dementie gaat makkelijker met muziek’ >>
4. Laat cliënten meehelpen in het huishouden – Bekijk wat de cliënt leuk vindt om te doen, en nodig hem/haar uit om bijvoorbeeld koffiekopjes te pakken, te helpen met aardappels schillen of de planten water geven. Behalve dat de cliënt dit leuk vindt om te doen, en zich van nut voelt, komt hij/zij ook meteen in beweging.
5. Vraag een familielid om een wekelijkse wandeling te maken – Als verzorgende heb je vaak niet de gelegenheid om naar buiten te gaan met een cliënt. Stel aan een familielid, kennis of vrijwilliger voor om wekelijks een wandeling te maken met de cliënt. Niet alle familieleden zullen aan deze optie denken, en vinden het zelf vaak ook fijn als je met suggesties komt. En je cliënt krijgt meteen een flinke portie beweging.

Geef jouw tip! Wat doe jij om je (dementerende) cliënt in beweging te brengen? Reageer hier >>
6. Check de mogelijkheden van games/domotica die ouderen stimuleren om te bewegen – De Nintendo Wii, fietsen met een tv-scherm voor je, een interactieve muur voor cliënten met dementie, een zingend zebrapad in het verpleeghuis, de Tovertafel, zorgrobot Zora… er zijn tegenwoordig allemaal mooie technieken en domotica die ouderen aansporen om te bewegen. Kijk naar de mogelijkheden hiervan of organiseer een benefietevenement om hiervoor geld in te zamelen.
7. Kijk of er een (zorg)hond kan komen – Ouderen vinden honden vaak niet alleen gezellig, de dieren nodigen hen ook vaak uit tot meer bewegen, blijkt uit verschillende initiatieven. Stel voor om een keer je eigen hond mee te nemen, of nodig een zorghond uit.

Verzorgende Marleen neemt altijd haar hond Elmo mee naar het werk: ‘Als Elmo voorbij wandelt, beginnen cliënten hem te aaien’ >>
Benieuwd hoe je meer bewegen implementeert in je zorginstelling? Klik dan hier voor een document vol tips van ‘Dementie in Beweging’
Zorgrobot Zora brengt ouderen in het verpleeghuis in beweging.
Geef je reactie
Om te kunnen reageren moet je inlogd zijn. Inloggen Ik heb nog geen account