De nieuwe aanspraak voor wijkverpleging in de Zorgverzekeringswet (Zvw) valt niet onder het eigen risico, maar in het basispakket. Binnen de aanspraak wijkverpleging zullen naast wijkverpleegkundigen ook verzorgenden en gespecialiseerd verpleegkundigen werkzaam zijn.
Minister Edith Schippers en staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid schrijven dat deze week in een brief aan de Tweede Kamer. Zowel de zorg van de huisarts als die van de wijkverpleegkundige valt onder het basispakket, maar niet onder het eigen risico, waardoor beide een makkelijk toegankelijke voorziening in de buurt kunnen zijn.
Bekostigingsmodel nieuwe Zorgverzekeringswet
De brief presenteert ook het nieuwe bekostigingsmodel van verpleging en verzorging, dat wordt opgesplitst in 3 segmenten. Het eerste segment gaat over de zogenaamde beschikbaarheidsfunctie van de wijkverpleegkundige, waaronder het signaleren van een mogelijke zorgvraag en de sociale wijkteams. Onder het tweede segment valt verpleging en verzorging en de daarbij behorende signalerende taken. Er komen gemiddelde tarieven voor patiëntenzorg, bijvoorbeeld voor intensieve kindzorg of zorg voor dementerende ouderen. Van Rijn wil hiermee een einde maken aan de ‘stopwatch-zorg’. Het derde segment richt zich op het belonen van resultaten en verbeteringen die zorgverzekeraars en zorgaanbieders doorvoeren. Voorbeelden zijn minder doorverwijzingen, een hogere patiënttevredenheid of zorgvernieuwing.

Hervorming langdurige zorg
Wat verandert er allemaal als zowel de verzorging als de verpleging in 2015 worden overgeheveld van de AWBZ naar de Zorgverzekeringswet? Bekijk het dossier >>>
Reactie V&VN
Het model wordt ingevoerd vanaf 2016. Volgend jaar is een overgangsjaar waarbij de huidige aanspraken in de AWBZ worden overgeheveld en er op basis van de oude aanspraken, maar dan wel onder de Zorgverzekeringswet, zorg wordt ingekocht. Beroepsvereniging V&VN noemt dit een groot risico omdat hierdoor het oude denken blijft bestaan. ‘Zo wordt er niet vanuit een generalistische blik gekeken, met meer oog voor het inzetten van informele zorg. We begrijpen dat de tijd te kort is om het nieuwe bekostigingsmodel op tijd te ontwikkelen voor 2015, maar we betreuren het dat de omslag naar het nieuwe werken langzamer op gang komt’, zegt Francis Bolle, lobbyist van V&VN.
Geef je reactie
Om te kunnen reageren moet je inlogd zijn. Inloggen Ik heb nog geen account