89 procent van de verpleegkundigen in ziekenhuizen vindt dat de administratieve lasten in de afgelopen jaren zijn toegenomen. Dit blijkt uit een onderzoekje van AbvakaboFNV onder 503 verpleegkundigen werkzaam in de ziekenhuizen en UMC’s.
Volgens de ondervraagden wordt slechts 57 procent van de werktijd besteed aan zorgtaken, de overige tijd gaat verloren aan administratief werk (30 procent) en ‘overige taken’ (13 procent). In de praktijk ervaren de medewerkers dit dikwijls als onzinnig en zonde van de tijd.
‘Systemen waarbij vaker dan één keer moet worden geregistreerd, zouden werkgevers moeten vervangen’, aldus Elise Merlijn, bestuurder zorg Abvakabo FNV. ‘Dit werkt fouten in de hand, omdat dubbele registraties kunnen leiden tot onnodige vergissingen. De handen van de verpleegkundigen horen aan het bed en niet aan de laptop!’
Moe van checklisten
Vorig jaar bleek al uit diverse artikelen op Nursing.nl dat verpleegkundigen moe worden van administratieve rompslomp, vooral veroorzaakt door alle checklists. Zo schreven verpleegkundigen in Assen een brandbrief naar hun personeelskrant, waarin ze hun zorgen uitten over het vak van de verpleegkundige.

Ook antwoordde ruim 80 procent van de pollstemmers op Nursing.nl ‘ja’ op de vraag ‘Word jij ook zo moe van checklistgericht verplegen?’ Waarom stemden ze zo massaal ‘ja’?
Bureaucratie
Ook beroepsvereniging V&VN gaf aan het signaal te herkennen: ‘Er wordt al jaren geklaagd over bureaucratie, administratieve rompslomp en lijstjes afvinken.’Zelfs minister Schippers gaf aan de roep om vermindering van administratieve taken te herkennen. Ze verwees hierbij naar een onderzoek uit 2012 waarin verpleegkundigen aangeven dat 93 procent van deze last voortkomt uit de eigen organisatie.

Waar de overige regeldruk vandaan komt volgens dat onderzoek? Lees het hier>>>
Geef je reactie
Om te kunnen reageren moet je inlogd zijn. Inloggen Ik heb nog geen account