Het is zomer in Nederland en na een aantal weken van matig weer is er nu het Nationale Hitteplan in werking gesteld door het RIVM. Dit betekent gevaar op uitdroging en oververhitting.
Ik heb het erg te doen met onze cliënten. Het is enorm warm op onze afdeling. Uiteraard probeert iedereen er alles aan te doen om het ongemak van de hitte te beperken. Onze instelling is er niet op gebouwd om de hoge temperaturen in goede banen te leiden. Wij slepen af en aan met ventilatoren en bieden zoveel mogelijk drinken aan. Helaas zijn de meeste bewoners geen drinkers van zichzelf en dus blijft het vaak staan. Dan maar ijsjes uitdelen, en zorgen voor luchtige kleding.

Weblog Conny: ‘Ondanks de hitte willen cliënten een vest aan’
Het werken in de zorg is onder normale omstandigheden al zwaar. Extreme temperaturen maakt het er niet makkelijker op. Ik weet niet wat nu het ergste is, een dag-, avond- of nachtdienst draaien. Als je in de nacht zit, kun je bijna niet slapen op de dag met een hittegolf. Als je een dagdienst draait heb je een hele kluif aan de ochtendzorg. Tijdens het douchen van de cliënten ga ikzelf bijna knock-out. En in de avonddienst kom je in de volle hitte van de dag. Hoe dan ook, het is bij alle diensten afzien en vooral transpireren.
Wat zou het mooi zijn als wij de bewoners een overdekt terras konden bieden, pootjebaden in een waterbak… Met een lekker glas ijskoffie of ijsthee, of misschien een heerlijk koele sorbet met veel vers fruit!

Het is belangrijk om je cliënten extra in de gaten te houden met dit warme weer. Deze handige tips helpen je de cliënt te beschermen tegen de hitte.
Geef je reactie
Om te kunnen reageren moet je inlogd zijn. Inloggen Ik heb nog geen account