Elk mens heeft zijn voorkeuren. En in principe is daar niets mee, het zorgt ervoor dat er verschillen bestaan.
Het wordt anders wanneer jouw voorkeur nadelig uitpakt voor een ander. Helaas gebeurt dit bewust en onbewust in onze omgang met mensen. Dus ook op de werkvloer. Denk maar eens wanneer je pauze neemt, je hebt dan een voorkeur waar je naast gaat zitten en met wie je praat. Soms kan dit kwetsend zijn in je omgang met je collega’s. Het is niet leuk voor een collega die niet zo mondig is, nooit aan het woord kan komen omdat er altijd wel personen zijn welke veel te vertellen hebben. Je beseft dit niet altijd direct en een ander kan zich hierdoor dan achtergesteld voelen.
Meer geduld voor cliënt
Naar de cliënten toe kun je zo ook voorkeuren hebben. De één kan meer potjes bij je breken dan de ander. Ik betrap mijzelf wel eens op dat ik voor sommigen meer geduld kan opbrengen dan bij anderen. Dan ben ik mij ineens er weer van bewust en probeer dan beter op te letten dat ik iedereen dezelfde benadering geef.

Geef je mening: betrap jij jezelf er wel eens op dat je ‘lievelingetjes’ hebt onder de cliënten? En hoe ga je hiermee om? Reageer hier >>
Ik erger mij soms ontzettend aan een cliënt waar niets goed bij is. Altijd levert ze commentaar op de zorg die ik geef. Er kan nooit een bedankje af, want ze vindt dat ze overal recht op heeft. Ik douche te snel, droog niet goed af, ben überhaupt veel te snel… Uiteindelijk moet het geen verschil maken in de zorgverlening naar de bewoners toe. Vanuit je professionaliteit zul je je constant bewust moeten zijn dat je niemand tekort doet. Vooral bij cliënten met gedragsproblematiek vind ik dit lastig. Daarom is het goed om hierover te praten met je collega’s. Daardoor zul je zien dat je niet de enige bent met bewust of onbewuste voorkeuren!

Meer blogs van verzorgende Conny lezen? Klik dan hier >>
Geef je reactie
Om te kunnen reageren moet je inlogd zijn. Inloggen Ik heb nog geen account