Indiceren kan alleen op basis van een geobjectiveerde, onderbouwde verpleegkundige diagnose. Er op vertrouwen dat we het juiste doen is niet voldoende. Henk Rosendal en José van Dorst van de Stichting Bevordering Wijkverpleegkundige pleiten voor classificatie Nanda.
De aanspraak Wijkverpleging in de Zorgverzekeringswet brengt met zich mee dat wijkverpleegkundigen zelfstandig indiceren en verantwoordelijkheid nemen voor de te behalen resultaten. Indiceren is bepalen wat gegeven de situatie van de cliënt nodig is. En dat kan alleen op basis van een geobjectiveerde, onderbouwde verpleegkundige diagnose. Dan is voor iedereen duidelijk waarom we wat doen, of dat terecht is, en wat de te behalen resultaten zijn.
Argumenten als ‘vertrouw er nu maar op dat we het juiste doen’ zijn volstrekt onvoldoende. Zeker omdat aangetoond is dat:
1) het gebruik van een PES-structuur bij diagnosticeren bijdraagt aan meer accurate verpleegkundige documentatie, en;
2) accurate verpleegkundige documentatie tot minder fouten in de zorg leidt (Paans, 2011).

Meer lezen van Henk en José?
Waarom is het vak van de wijkverpleegkundige verandert en hoe vergaat het de wijkverpleegkundigen na 1 januari 2015? Lees de blogs >>>
Van groot belang is dat dit gehele verpleegproces goed wordt ondersteund met een robuust classificatiesysteem en ICT-infrastructuur. Naast de noodzakelijke PES-structuur moet een dergelijk systeem intra- en extramurale zorg kunnen verbinden, dat wil zeggen dezelfde taal spreken. Dit vanwege het belang van ketenzorg, en het gegeven dat de intramurale verblijfsduur nog steeds afneemt. Ook moet het wetenschappelijk goed zijn onderbouwd, en doorlopend worden aangepast aan de laatste stand van wetenschap.
Op basis van een dergelijk programma van eisen, is er volgens ons één verpleegkundig classificatiesysteem dat aan al deze eisen voldoet: Nanda-International. Al dan niet gekoppeld aan verpleegkundige zorgresultaten (NOC) en verpleegkundige interventies (NIC). Het geheel is wetenschappelijk onderbouwd met meer dan 1.000 peer-reviewde publicaties en wordt iedere paar jaar verder aangepast en onderbouwd. Het verbindt intra- en extramurale zorg met elkaar en bovendien hoeft de benodigde database niet meer te worden gebouwd of ontwikkeld. Tenslotte maakt het leren werken met Nanda steeds meer onderdeel uit van de hbo-v curricula in Nederland.

Poll: welke verpleegkundige classificatie gebruik jij?
NANDA, NIC, NOC, Omaha System, ICF en RAI, termen die je de laatste tijd veel tegenkomt. Gebruik jij een verpleegkundige classificatie? Stem op de poll >>>
De vraag is nu waarom dan niet alle thuiszorgaanbieders ervoor kiezen om op deze manier hun wijkverpleegkundige zorg te ondersteunen. Het argument dat indiceren met Nanda niet de voorkeur verdient omdat het zeer tijdrovend is, is niet terecht. Natuurlijk kost diagnosticeren in complexe situaties tijd. Maar dan weet je ook zeker dat je de juiste dingen oppakt. Bovendien verdient deze tijd zich ogenblikkelijk terug: er wordt immers alleen nog maar terechte zorg ingezet.
Geef je reactie
Om te kunnen reageren moet je inlogd zijn. Inloggen Ik heb nog geen account