De administratie rond het Zorgplan loopt volgens Jos flink uit de klauwen. En wie leest het allemaal nog?! Juist…
We mogen er 10 uur per week aan besteden, aan de administratie binnen ons team. En we administreren wat af: elke cliënt een zorgplan, elk zorgplan een zorgarrangement en elke wijziging in de zorg heeft weer gevolgen voor het zorgplan, en dus voor het zorgarrangement.
Ze weten ons goed bezig te houden, die zorgverzekeraars. Alle beslissingen verantwoord, en alles moet worden opgeschreven. Een voorbeeld: wij doen de dubbele medicatiecontrole via de Medicatie Controle App. Daar kun je een vergoeding voor declareren maar dan moet het wel in het zorgplan worden vermeld.
Een zorgarrangement is de verantwoording van de tijd die je besteedt bij een cliënt. Dat kun je ruim omschrijven zoals in het voorbeeld van een cliënt die gesedeerd wordt. Maar ook dan kunnen er onverwachte problemen de kop op steken. Je komt dan over de tijd van je zorgarrangement heen en dan moet je dus dat arrangement weer gaan aanpassen.
Als we dat allemaal precies volgens de regels van de zorgverzekeraars doen, dan ben je bijna een fulltime kracht kwijt voor die papierwinkel. En wordt de zorg daar beter van? NEE!
Sterker nog: je zou er zelfs bijna huiverig van worden om het ingezette beleid aan te passen omdat je weet wat voor gevolgen dat kan hebben voor je administratie.

Ook wijkverpleegkundige Nicole Gardenier heeft kritiek op de nieuwe manier van werken >>>
En wie leest dat uitgebreide zorgplan eigenlijk? Nou, de eerlijkheid gebiedt me te zeggen: ik hou me zeker niet bezig met de standaard verhalen in dat zorgplan. Ja, het is wel goed te weten dat iemand een belonefobie heeft, en dat je daar dan op een aparte manier mee om moet gaan. Maar ik heb in mijn geheugen geprent wat precies de afspraken zijn rond het beleid van palliatieve sedatie. Dar heb ik geen zorgplan voor nodig.
Ik was van de week op een kaderledendag van mijn vakbond, en daar stelde ik de vraag: wie leest nou zo’n standaard zorgplan nog? Het antwoord was nauwelijks verrassend: bijna niemand.
Dan mag ik me toch serieus afvragen voor wie we dat zorgplan dan schrijven: voor betere zorg of voor de zorgverzekeraar? Ik vrees het laatste.
Ik ben erg benieuwd hoe anderen met de overdadige papierwinkel omgaan!
Praat mee met Jos over het bijhouden van het Zorgplan op Nursing Connect, dat kan hier >>>
Geef je reactie
Om te kunnen reageren moet je inlogd zijn. Inloggen Ik heb nog geen account