‘Geld maakt niet gelukkig, maar het is wel handig’. Die wijsheid kreeg ik met de paplepel ingegoten. Ik word er moe van als ik merk welke invloed geld heeft op de zorg in Nederland.
Twee praktijkvoorbeelden van de afgelopen week: het schijnt dat een van de grondstoffen voor het fabriceren van Metoclopramide heel moeilijk te verkrijgen is. De apotheek meldde van de week dat de ampullen waren besteld met als leveringsweek 53…
Erg vervelend als je cliënt het nodig heeft vanwege misselijkheid. Nu heb ik begrepen dat de schaarsheid van de grondstof ook te maken heeft met het feit dat medicijnen in Nederland zo goedkoop zijn dat de producent van de grondstof meer geld kan verdienen in andere landen. Marktwerking, dus… Gelukkig zijn er nog wel ampullen metoclopramide op voorraad bij andere apotheken en ziekenhuizen, dus mijn cliënt is alsnog verzekerd van de therapie.
Daarnaast kreeg ik van de week te horen dat de onderhandelingen met de zorgverzekeraars voor de langdurige zorg in 2016 apart verlopen. Als je verzekerd bent bij zorgverzekeraar X die in de regio veel klanten heeft, dan zijn de zorgaanbieders verzekerd van een tarief waar de zorg voor geleverd kan worden. Maar als je verzekerd bent bij zorgverzekeraar Y die in dat gebied weinig klanten heeft, dan is het betaalde tarief een stuk lager. En voor dat lagere tarief kan de zorg niet geleverd worden. Zou hier kartelvorming aan de orde zijn?

Ook hebben zorgvekeraars de medische hulpmiddelen behoorlijk in de tang, dat lees je hier >>>
Moeilijke keuzes, dus. Ik heb wel een oplossing (en die lijkt een beetje op de pilot die Zilveren Kruis rond wijkverpleging gaat draaien). Zoek uit wie de grote zorgverzekeraars in jouw regio zijn, en adviseer je cliënten daar naartoe over te stappen. Als zorgorganisatie ben je dan verzekerd van een kostendekkend tarief. En het kleine aantal verzekerden dat bij de zorgverzekeraar zit die lagere tarieven betaalt: deze cliënten krijgen dan de rekening en mogen deze zelf declareren bij hun zorgverzekeraar. Want van geen enkele zorgorganisatie mag toch verwacht worden dat ze onder kostprijs zorg gaan leveren, toch?!
Helaas moet de cliënt dan wel zelf in onderhandeling met de zorgverzekeraar.
Of mag ik me als verpleegkundige niet bemoeien met de ridicule macht die zorgverzekeraars nu hebben op dit gebied? Het enige wat de zorgverzekeraar zou moeten willen is dat zijn verzekeringnemers goede zorg krijgen. Dat staat toch in hun voorwaarden? Daar worden nu toch weer de reclamecampagnes voor gemaakt? Want: ja we mogen weer overstappen tot en met 31 december van dit jaar.
Iets om over na te denken.
Geef je reactie
Om te kunnen reageren moet je inlogd zijn. Inloggen Ik heb nog geen account