Renée zit alweer in haar vierde leerjaar hbo-v. Daarna gaat ze als verpleegkundige waarschijnlijk alle diensten draaien. Hoe blijf je daar gezond bij?
Dit onderwerp is al vaak de revue gepasseerd. Toch wil ik het ook nog even aankaarten; onregelmatig werken. De enige onregelmatigheid die ik tot nu toe echt gekend heb, is het onregelmatige lesrooster dat ik had. Iedere week op andere tijdstippen andere lessen. En dan bedoel ik dat ik de ene week om 1 uur ‘s middags klaar was, en de andere week misschien wel om 4 uur. ‘t Is bijna niet noemenswaardig.
In de zorg heeft onregelmatig werken natuurlijk een hele andere betekenis. Gedurende mijn stages kan ik er vast een klein beetje van proeven. De meeste diensten die ik werk zijn doordeweekse dagdiensten. En iedere dag een dagdienst, is ook regelmatig werken. Uiteraard heb ik soms een avonddienst, maar dat komt minder vaak voor. De grootste onregelmatigheid zijn natuurlijk de weekenddiensten en de nachtdiensten. Jeetje, hoe ga ik daar ooit aan wennen?
Als student ben ik boventallig op de afdeling, en wordt van mij niet verwacht dat ik meedraai in de nachtdiensten. Toch wil ik voor het volledige beeld van een afdeling ervaren hoe het is om in de nacht te werken. ‘s Nachts zijn er misschien andere taken dan overdag, welke patiënten maak je wakker voor de controles en welke laat je slapen? Hoe ga je om met iemand die iedereen op zaal wakker houdt? De dienstdoende artsen zijn ‘s nachts en in de weekenden wel in huis, maar niet altijd direct beschikbaar of bereikbaar. Door iedere stage een paar nachtjes mee te draaien leer ik waar op wordt gelet en wat voor die afdeling belangrijk is tijdens de dienst. Maar behalve het leeraspect van de nacht en het weekend komt er nog veel meer bij kijken.

Recept voor de nacht: wat kun je het beste eten? Het antwoord staat hier >>>
Ik vind het lastig om me voor te bereiden op een nachtdienst. Wanneer ga je slapen? Ik heb wel eens gelezen dat ‘voorslapen’ geen effect heeft, maar om nou meteen een hele dag en nacht door te halen is ook intensief! En als je dan ‘s morgens thuis komt, ga je slapen, maar tot hoe lang? Het hangt er natuurlijk vanaf hoeveel nachtdiensten je achter elkaar hebt. Ik kan me voorstellen dat het bij twee nachtjes anders is dan wanneer je 4 of zelfs 5 diensten achter elkaar je ritme omgooit. De omschakeling naar een ‘normaal’ ritme lijkt mij dan ook een stuk lastiger.
Waar ik ook tegenaan loop is wat ik zo’n nacht wil eten.. In principe is het nacht en heb je geen honger. Je stofwisseling is ‘s nachts anders dan overdag. Maar na een paar uur werken, krijg ik trek. Maar wat eet je dan? Ik vind het maar lastig!

‘Onregelmatig werken is een aanslag op je privé-leven, zeggen ondervraagde verpleegkundigen hier >>>
Behalve de praktische zaken als slapen en eten, heeft het onregelmatig werken ook invloed op je sociale leven. Ik merk dat het steeds lastiger wordt om af te spreken met vrienden die meer regelmatig werken. Voor een dagdienst wil ik op tijd naar bed omdat ik er vroeg uit moet. Tijdens een avonddienst kan je overdag eigenlijk niemand zien omdat iedereen werkt. In de weekenden wil iedereen afspreken, maar ook dan kan je worden ingepland om te werken. Hoe reageert de omgeving daarop en hoe vind je daar een weg in? En om het allemaal nog net iets ingewikkelder te maken; mijn vriend werkt ook in de zorg met veel onregelmatigheid. Ik ben benieuwd hoe het straks gaat zodra ik ook echt onregelmatig ga werken. Alle tips en trucs zijn welkom!
Geef je reactie
Om te kunnen reageren moet je inlogd zijn. Inloggen Ik heb nog geen account