Wat zijn de belangrijkste punten uit de nieuwe cao VVT voor verpleegkundigen in de thuiszorg? Verpleegkundige Jos Kaldenhoven koos de belangrijkste veranderingen, cao-onderhandelaar NU’91 Rolf de Wilde licht ze toe.
Terugdringen nulurencontracten
Het gebruik van nulurencontracten per 1 juli 2014 wordt tot een minimum beperkt. Wat dat betekent: mocht je nu nog in dienst komen of zijn en een nulurencontract hebben, dan kan dat tot 1 juli 2014. Daarna moet je een aanbod krijgen voor een arbeidscontract voor een bepaald aantal uren. Jos Kaldenhoven is daar niet heel blij mee: ‘Op deze manier haal je een belangrijk deel van het voordeel voor de werknemer weg: namelijk de keuze om wel of niet te werken. Het gaat om de juiste balans tussen werk en privé vinden. En met een verbod op nulurencontracten krijg je de wangedrochten zoals die al eerder op Nursing werden gesignaleerd: contractje voor 25 uur per jaar, of twee uur per week.’ Werkgevers en vakbewegingen hebben eerder dit jaar met minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid afgesproken de uitwassen van de flexibele arbeidsmarkt aan te pakken. Zo wordt het nulurencontract, nu nog op grote schaal gebruikt in de zorg, alleen nog in uitzonderlijke gevallen toegestaan. Bijvoorbeeld op het moment dat er een virusuitbraak is en iedereen, zowel patiënten als personeel, in quarantaine moet.

Abvakabo tegen deze cao VVT
Volgens AbvakaboFNV doet dit principe-akkoord niets aan verbetering van koopkracht en doet niets aan de grote problemen in de (thuis)zorg, zoals de loondump, de hoge werkdruk, onzekerheid over roosters, contracten en werk. Lees meer.
Geen nullijn, maar ook geen volledige 13e maand
Er is een structurele loonsverhoging afgesproken van een eenmalige uitkering van 0,8 procent en 1 procent vanaf 1 januari 2014. Van een nullijn is in dit onderhandelaarsakkoord dus geen sprake. Daarbij komt een verhoging van de eindejaarsuitkering per 1 juli 2014 met 0,2 procent. Rolf de Wilde van vakbond NU’91: ‘De eindejaarsuitkering komt daarmee op een niveau van 5,7 procent.Het doel van de cao-onderhandelaars voor de toekomst is te komen tot een volledige dertiende maand (8,3 procent), maar vooralsnog hebben we hiermee wel het onderste uit de kan gehaald.’
Reiskosten
Een goede zaak volgens Jos Kaldenhoven: er wordt een bepaling aan de cao toegevoegd dat parkeerkosten, tolgelden en veerkosten volledig worden geïndexeerd volgens de zogenaamde CPI-index. Reiskosten worden hierdoor wat meer kostenneutraal gemaakt, omdat de meeste werknemers nu nog meer betalen dan ze er als vergoeding voor ontvangen. Rolf de Wilde: ‘De reiskostenregeling in de cao VVT was altijd erg ingewikkeld. Eerder werden reiskosten alleen vergoed bij incidentele dienstreizen, als je bijvoorbeeld een vergadering had op een andere locatie. Maar de reiskosten van cliënt naar cliënt werden niet volledig vergoed. Dat is nu dus wel zo, en wij zijn erg blij met deze verbetering.’
Oproepkrachten
Er komt een beperking van de inzet van oproepkrachten. Alleen bij onvoorzienbare en onplanbare situaties die voortkomen uit vragen van cliënten en/of door uitval van personeel. Hier geldt eigenlijk hetzelfde als bij de nulurencontracten, door dit soort contracten zoveel mogelijk aan banden te leggen, hoopt het kabinet dat mensen sneller een vast contract aangeboden krijgen.

Bekijk het volledige onderhandelingsakkoord
Binnenkort leggen de vakbonden het akkoord voor aan alle leden werkzaam in de VVT. Zij hebben immers het laatste woord. Bekijk het volledige onderhandelingsakkoord voor de cao VVT.
Geef je reactie
Om te kunnen reageren moet je inlogd zijn. Inloggen Ik heb nog geen account