Het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) schrapt volgend jaar bij tien regionale vestingen ongeveer 300 fulltime banen. Ook gaat het CIZ de werkwijze veranderen naar meer persoonlijk en klantvriendelijker. De maatregelen zijn het gevolg van de hervormingen in de langdurige zorg.
Gemeenten, artsen en wijkverpleegkundigen beoordelen straks de meeste aanvragen voor zorg en ondersteuning. Een onafhankelijke indicatie van het CIZ blijft alleen nodig voor intensieve en permanente zorg.
Nieuwe werkwijze
Door de hervormingen in de langdurige zorg verdwijnt de huidige werkwijze waarbij zorgaanbieders indicatiebesluiten mogen voorbereiden. Vanaf 1 januari 2015 is er altijd persoonlijk contact tussen het CIZ en een aanvrager. ‘Een opname in een zorginstelling is voor iedereen een ingrijpende gebeurtenis. Ook als deze zorg thuis wordt georganiseerd, bijvoorbeeld met een persoonsgebonden budget (Pgb). Het CIZ zal daarbij persoonlijk aandacht geven aan iedereen die zware zorg aanvraagt’, zegt CIZ-bestuurder Hans Ouwehand. Het contact vindt plaats in de vorm van een huisbezoek, tijdens een spreekuur of een telefoongesprek. Naast vier kantoren in Amsterdam, Rotterdam, Nijmegen en Zwolle komen er acht nieuwe locaties voor spreekuren.

‘Eindelijk weer een erkende job’
Wat vinden wijkverpleegkundigen van de veranderingen? Lees hier een interview met drie wijkverpleegkundigen.
Banen verdwijnen
Ook moeten er bij het CIZ banen worden geschrapt. Het gaat vooral om management en administratieve functies. In het najaar wordt ook een reorganisatie van het hoofdkantoor aangekondigd. Uiteindelijk blijven er circa 700 fulltime banen.

Nursing Connect
Wat vind jij van alle ontwikkelingen in de thuiszorg? Praat erover met collega’s op Nursing Connect
Geef je reactie
Om te kunnen reageren moet je inlogd zijn. Inloggen Ik heb nog geen account