Op alle verpleegafdelingen van het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht wordt vanaf 1 september definitief gewerkt met paarse niet-reanimeren polsbandjes.
Met de nieuwe werkwijze wil het ziekenhuis de zekerheid krijgen dat iedere patiënt hierover een weloverwogen beslissing heeft kunnen nemen. Dat laat het ziekenhuis weten in een persbericht.
Proef met rood polsbandje
Het ziekenhuis deed in 2012 al een proef op twee verpleegafdelingen met een rood polsbandje. Het bericht op Nursing.nl over dit project wekte destijds veel reacties op bij verpleegkundigen. Hun veronderstelling dat patiënten en hun naasten zo’n bandje wellicht stigmatiserend of beschamend zouden vinden, bleek volgens het ASZ onterecht: er leven onder hen nauwelijks bezwaren tegen duidelijke zichtbaarheid van de keuze. Ook kwam uit de proef dat patiënten massaal bereid zijn om over de reanimatievraag na te denken en om deze te bespreken met hun naasten. Ook bleek dat zij het in grote meerderheid prettig vinden dat hun wens bij het medisch en verplegend personeel bekend is. Zorgverleners op hun beurt vinden het prettig om te werken met een eenduidige methode.

Verpleegkundigen vroegen zich af of het initiatief van de polsbandjes niet in strijd was met de privacy van de patiënt. Lees meer>>>
Toch een paars polsbandje
Vanaf september dit jaar gaat het ASZ iedere patiënt van 16 jaar die voor één of meer dagen wordt opgenomen, de vraag stellen of hij in geval van een hartstilstand gereanimeerd wil worden. Zij die dat niet willen, krijgen een paars polsbandje. Patiënten bij wie reanimeren zinloos word geacht, wordt duidelijk uitgelegd wat de nadelige gevolgen kunnen zijn als er toch gereanimeerd wordt. Ook in deze situatie wordt de patiënt een paars polsbandje aangeboden, maar de patiënt wordt niet verplicht dit te dragen als hij dit niet wil. Het vragen naar de reanimatiewens was tot op heden geen standaardprocedure in het ASZ. Het kon variëren van arts tot arts wanneer dit onderwerp ter sprake kwam. Soms werd over reanimatie pas gesproken wanneer een patiënt ernstig ziek en/of oud was.
In het nieuwe protocol dat nu breed wordt ingevoerd, is dit polsbandje dan ook een vast onderdeel geworden, al wordt de kleur vanaf nu paars. Volgens het ASZ had de kleur rood in een naburig ziekenhuis de betekenis ‘allergie’. Voor de kleur paars zijn bij omringende ziekenhuizen geen andere betekenissen bekend. Hiermee wordt elke kans op verwarring tegengegaan.
Geef je reactie
Om te kunnen reageren moet je inlogd zijn. Inloggen Ik heb nog geen account