‘Mijn cliënt wil niet in een tillift, want hij ziet dat als achteruitgang in zijn ziekteproces. Daarom til ik hem zelf uit de stoel, ook al heb ik last van mijn rug.’ Dit soort opmerkingen hoor ik vaak als ik training ‘fysieke belasting voor thuiszorgmedewerkers’ geef. Het zegt veel over verpleegkundigen en verzorgenden die in de extramurale zorg werken én over de omstandigheden waarin zij werken. We helpen graag mensen, we willen het ze naar de zin maken en zijn dienstverlenend. Daar is niets mis mee. Maar het gaat fout als we onszelf tekort doen door niet tijdig ook voor onszelf te zorgen.
Wees goed voor jezelf
De zorgzwaarte is de afgelopen jaren fors toegenomen. Zorg wordt steeds meer bij mensen thuis geleverd en die omgeving is vaak niet op zorgverlening ingericht. Dat betekent in de praktijk vaak extra belasting voor de zorg. Daarnaast zijn medewerkers in de zorg steeds ouder: de gemiddelde leeftijd van verpleegkundigen en verzorgenden is 45 jaar. Ook is de categorie cliënten veel zwaarder geworden: de zorg komt pas als de cliënt en/of mantelzorger het echt niet meer zonder de hulp kan. Daardoor hebben zorgmedewerkers steeds meer piekmomenten.
Die combinatie van leeftijd, ‘productie draaien’ en veeleisende patiënten, zorgen ervoor dat medewerkers in de zorg goed aan zichzelf moeten denken. Soms kan het gebruik van hulpmiddelen hierbij helpen.. Ze bevorderen de zelfredzaamheid van de patiënt zelf, maar het is ook goed voor de medewerkers. Want wat heb je (en je collega’s) eraan als je niet meer kan werken door rugklachten of stijve schouders?
Er zijn zoveel hulpmiddelen
Veel verpleegkundigen en verzorgenden komen, als ik ze tijdens een training vraag om eens wat hulpmiddelen op te noemen, niet verder dan tillift, hoog-laagbed en douchestoel. Begrijpelijk, ze hebben wel wat anders aan hun hoofd en geen tijd om zich ook nog eens daarin te verdiepen. Maar er zijn zoveel meer hulpmiddelen om de fysieke belasting te beperken. Vegro kan advies geven over de inzet van de juiste hulpmiddelen en wees niet te bescheiden om bij een cliënt het gebruik van een hulpmiddel voor te stellen..
Overtuig je cliënt van het nut van hulpmiddelen
Natuurlijk zijn er cliënten die dat niet willen. En het is moeilijk om met die weerstand om te gaan want je wilt de cliënt verzorgen naar alle tevredenheid. Maar denk ook aan jezelf! Het is een kunst om de cliënt te overtuigen om een hulpmiddel toch te gaan gebruiken. Het argument dat het goed voor jouw rug is, is niet voldoende. Daar heeft de cliënt waarschijnlijk geen boodschap aan. Denk vanuit de cliënt, vertel bijvoorbeeld dat je met een tillift ervoor kan zorgen dat de kans om te vallen voor de cliënt kleiner wordt. Maak duidelijk waarom het goed voor de cliënt is. Ook de kosten van hulpmiddelen vallen vaak mee. Bij Vegro Expertisecentrum Hulpmiddelen is een groot deel van de hulpmiddelen het eerste halfjaar gratis. Als een hulpmiddel langer geleend moet worden, zullen wij per product kijken wat de mogelijkheden zijn.Producten die mobiliteit en zelfredzaamheid bevorderen, zoals een rolstoel, moeten besteld worden via de Wmo, overige zorghulpmiddelen regelen we via de zorgverzekering van de cliënt. Op de Vegro-website en in de Vegro bestel app zijn producten en de wijze van bestelling duidelijk beschreven.
Jullie werken hard, hebben veel voor de cliënten over en zijn soms overbelast. Denk juist daarom ook aan jezelf. De hulpmiddelen zijn beschikbaar. Maak er alsjeblieft gebruik van!
Gerda de Zwart, trainer bij Vegro Expertisecentrum Hulpmiddelen, ervaren (wijk-)verpleegkundige
Wie is de auteur van dit artikel? Dit moet ik weten voor mijn literatuurstudie
Gerda de Zwart, trainer bij Vegro Expertisecentrum Hulpmiddelen, ervaren (wijk-)verpleegkundige (staat onderaan het stukje). Dit is overigens niet geschreven door de Nursing redactie. Dus Nursing als bron zou niet helemaal kloppen ben ik bang.