Andrina Huibertse, Tineke van de Nobelen en Meryem Donks zijn genomineerd voor de V&VN Zorgaward 2015. Zij zijn alle drie rolmodellen voor vakinhoudelijk leiderschap bij verzorgenden.
Dit meldt V&VN. Op 2 oktober wordt de winnaar van de V&VN Zorgaward bekendgemaakt. Andrina Huibertse is als verzorgende werkzaam bij kleinschalig wonen voor dementerende bewoners van Vivent locatie Hof van Hintham. Tineke van de Nobelen is zorgcoördinator bij Vitalis Revalidatie Eindhoven locatie Brunswijck. Meryem Donks is persoonlijk begeleider bij Al-Noor, een woongroep voor Islamitische dementerende ouderen bij Cordaan.

Verzorgende ig Andrina Huibertse heeft de V&VN Zorgaward eerder gewonnen voor haar project ‘Gast op de woning’. Bekijk hier de video hiervan >>
De jury van de V&VN Zorgaward heeft gezocht naar mensen die voortdurend bezig zijn met kwalitatief goede zorg, daarin een voorbeeld zijn voor anderen en hen weten te inspireren en mee te nemen. Voor de eigen collega’s zijn Meryem, Andrina en Tineke een inspirerend rolmodel. Aan de maatschappij geven zij een professioneel en positief beeld van de beroepsgroep, aldus V&VN. De jury is unaniem van mening dat de drie genomineerden ieder een voorbeeldrol vervullen voor vakinhoudelijk leiderschap bij verzorgenden.
De genomineerden
Andrina Huibertse werkt als verzorgende ig bij Vivent, locatie Hof van Hintham. Haar idee is het inzetten van de tablet om familie en bewoners nader tot elkaar te laten komen door samen spelletjes te spelen. Tineke van de Nobelen is zorgcoördinator bij Vitalis Revalidatie locatie Brunswijck. De afdeling waar Tineke werkt, wordt geconfronteerd met het feit dat de ligduur korter wordt. Ook stelt familie van cliënten regelmatig de vraag: ‘Oefenen jullie wel in een bepaalde handeling?’ Tineke heeft deze situatie opgepakt door het oefenen met cliënten in de dagelijkse praktijk van de afdeling te integreren.
Islamitische verzorgenden
Derde genomineerde Meryem Donks werkt als persoonlijk begeleider bij Al-Noor, een woongroep voor Islamitische dementerenden ouderen bij Cordaan. Om communicatiemisverstanden te voorkomen werkt op de woongroep een team dat voornamelijk bestaat uit islamitische medewerkers bestaat. Teamleden vonden het lastig om hun cultuur te scheiden van hun rol als professional. Er waren vaak discussies over hoe een echte moslim hoort te handelen. Meryem –zelf Nederlandse en niet gelovig- heeft veel informatie gezocht over de islam en haar leefregels, en collega’s en familie veel vragen gesteld over het waarom van bepaalde gewoontes. Meryem heeft op geheel eigen wijze bespreekbaar gemaakt waar de dilemma’s liggen als culturele achtergrond en professionaliteit elkaar kruisen. Zij heeft haar collega’s door middel van reflectie meegenomen in een zoektocht naar de grenzen van waaruit je richting cliënten met een islamitische achtergrond handelt, zowel als professional als vanuit je eigen islamitische achtergrond. De wensen en zorgvragen vanuit de cliënten zijn steeds uitgangspunt geweest in deze zoektocht.
Geef je reactie
Om te kunnen reageren moet je inlogd zijn. Inloggen Ik heb nog geen account