De wijkverpleegkundige is terug. Dat is geen bezuinigingsmaatregel – thuiszorg is per definitie goedkoper dan ziekenhuiszorg. Het gaat juist om de kwaliteit van zorg, vinden Henk Rosendal en José van Dorst.
Nadat het vak van wijkverpleegkundige om allerlei redenen is uitgehold, zit het nu weer in de lift. De wijkverpleegkundige is onmisbaar bij de zorg voor mensen thuis. Thuiszorg is per definitie goedkoper dan ziekenhuiszorg, dus het gaat niet alleen om geld. Het gaat om kwaliteit van zorg.
In 1948 kwam de WHO met een – voor die tijd – baanbrekende definitie van gezondheid: ‘Gezondheid is een toestand van volledig fysiek, geestelijk en sociaal welbevinden en niet van louter het ontbreken van ziekte.’ Inmiddels zijn we van mening dat deze omschrijving te statisch is, voor vrijwel niemand haalbaar, en onvoldoende recht doet aan het eigen vermogen van mensen. Als alternatief volgde een paar jaar geleden een nieuwe definitie: ‘Health as the ability to adapt and to self manage, in the face of social, physical and emotional challenges’.

Nursing Experience
Wat houden de nieuwe competenties en rollen van de wijkverpleegkundige precies in? Dat hoor je tijdens de Nursing Experience. Meer informatie >>>
Volgens de nieuwe definitie moeten mensen (leren) omgaan met uitdagingen in het leven, zoals ziekte. Een focus alleen op de aandoening en de behandeling daarvan is niet meer voldoende. Die focus kan – tijdelijk – in sommige gevallen goed zijn, maar moet altijd worden ingebed in het grotere geheel waarin het functioneren van de gehele mens centraal staat.
Juist de wijkverpleegkundige ziet dat grotere geheel. Hij weet welke factoren van belang zijn voor gezondheid en het bevorderen van zelfmanagement. Hoewel wij geloven dat de huidige wijkverpleegkundigen deze nieuwe rol kunnen waarmaken, beschikken zij nu helaas nog niet allemaal over de benodigde competenties. Denk aan de indicatiestelling en het toewijzen en organiseren van zorg.
Daarom is extra scholing nodig. Met de Stichting Bevordering Wijkverpleegkunde (SBW) organiseren we opleidingen om dit geweldige beroep samen met de wijkverpleegkundigen verder te ontwikkelen. De komende periode bloggen wij over die nieuwe rol van de wijkverpleegkundige en alles wat wij zien en meemaken met onze SBW.

Prinsjesdag 2014
Wat verandert er in 2015 op het gebied van Volksgezondheid? Een overzicht van de voornaamste wijzigingen in de begroting die verpleegkundigen aangaan. Lees meer >>>
Geef je reactie
Om te kunnen reageren moet je inlogd zijn. Inloggen Ik heb nog geen account