De infectiepreventie in ziekenhuizen kan beter, blijkt uit onderzoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Welke maatregelen neem je als micro-organismen opduiken? Nursing zet op een rij wat je moet weten over: ESBL.
Wat is het?
ESBL staat voor extended spectrum betà-lactamases. Dit zijn enzymen die door darmbacteriën zoals Klebsiella en de E-coli gemaakt worden, en ervoor zorgen dat bepaalde antibiotica, zoals penicillines en cefalosporines, niet meer werken. In de afgelopen vijf jaar is het aantal mensen dat met een infectie door een ESBL-producerende bacterie in het ziekenhuis belandt, enorm gestegen, blijkt uit meldingen van microbiologische laboratoria. ESBL producerende bacteriën veroorzaken ruim driekwart van de urineweginfecties en eenderde van de sepsisgevallen in het ziekenhuis.
Hoe raak je besmet?
ESBL-besmetting gebeurt bijna altijd via speeksel, urine, ontlasting of slijm. Patiënten met een verminderde weerstand lopen een groter risico om geïnfecteerd te raken met ESBL. De besmetting uit zich in een infectie van de lucht- of urinewegen.

4 vragen over MRSA
Nursing zet op een rij wat je moet weten over: MRSA.
Lees meer >>
Wie lopen vooral risico?
Zwaar zieke patiënten die lang opgenomen zijn en bloot staan aan invasieve procedures (veneuze katheters, blaassondes of endotracheale tubes). Andere risicofactoren zijn: opname in een ziekenhuis of verpleeghuis, antibioticagebruik, malnutritie, hemodialyse, totale parenterale voeding of opname op de intensive care.

4 vragen over Clostridium difficile
Nursing zet op een rij wat je moet weten over: Colstridium difficile.
Lees meer >>
Welke (voorzorgs)maatregelen neem je bij de patiënt?
De ESBL-bacterie verspreidt zich van mens op mens via bijvoorbeeld slijm, ontlasting en urine. Goede handhygiëne is dan ook belangrijk, gebruik hiervoor – in tegenstelling tot bij CB en het norovirus – handalcohol (bij zichtbare verontreiniging gebruik je uiteraard water en zeep). Is er een patiënt met ESBL op de afdeling, ga dan zo snel mogelijk over op isolatieverpleging. In de meeste gevallen is contactisolatie voldoende: een sluis en luchtbehandeling (zoals bij MRSA) is niet noodzakelijk. Het is belangrijk te weten dat iemand die besmet is met ESBL, dat soms nog maanden tot jaren kan zijn.
Geef je reactie
Om te kunnen reageren moet je inlogd zijn. Inloggen Ik heb nog geen account