Deskundige infectiepreventie Charlotte Michels,eigenaar van ‘CareB4, infectiepreventie’ en onder andere werkzaam voor Zorggroep Apeldoorn, is genomineerd voor de Hygieia Award. Dit omdat zij onlangs 5 e-learningmodules voor infectiepreventie in verpleeghuizen ontwikkelde.
Waarom heb je deze e-learning ontwikkeld?
‘Omdat er aan hygiënemaatregelen in verpleeghuizen een flinke slag valt te slaan. De kennis van het management en verzorgenden ig schiet tekort. Ontzettend jammer, want verzorgenden ig willen het vaak heel goed doen, maar door onwetendheid gebeuren dingen op de verkeerde manier. Dan gaan ze bijvoorbeeld na een besmetting de hele kamer uitgebreid soppen, maar gebruiken hiervoor het verkeerde middel, wat de betreffende bacteriën niet doodt. Alle moeite is dan voor niets. Uit een recent rapport van IGZ blijkt zelfs dat infectiepreventie in verpleeghuizen onvoldoende scoort. Scholing in de klassikale vorm is prijzig, en daarom hebben we deze e-learning gemaakt.’
Aan welke kennis schort het zoal?
‘Eigenlijk begint het al met de basiskennis: hoe was ik goed mijn handen? Hoe voer ik isolatiemaatregelen goed uit? Veel verzorgenden weten bijvoorbeeld niet goed wanneer ze handalcohol mogen en moeten inzetten. De regel is: als je handen niet zichtbaar vuil zijn, kun je het beste handalcohol gebruiken, omdat dit alle bacteriën op de handen doodt. Heb je wél zichtbaar vuil op je handen, dan maakt dit de alcohol onwerkzaam. In dat geval moet je je handen met water en zeep wassen, maar hier wel de tijd voor nemen. Verzorgenden hebben vaak haast, en staan te kort aan de wastafel om goed hun handen te wassen.’
Wat is de grootste eyeopener voor verzorgenden die de e-learning doen?
‘Het verbaast me nog steeds hoe verzorgenden bij de handreiniging omgaan met handalcohol. De een spoelt de handen erna af, de ander maakt de handen vervolgens droog met een doekje. Daarmee zorg je dat de handalcohol eraf gaat, en de handen niet desinfecteert.’
Hoe komt het dat de infectiepreventie onvoldoende is?
‘Op de opleiding wordt hier weinig aandacht aan besteed. En áls je goede kennis hebt over infectiepreventie, en je voert deze uit als je als verzorgende ig begint met werken, zie je algauw dat veel collega’s dit niet doen, of je zelfs raar aankijken. Dan stop je hier vanzelf algauw mee. Daarnaast krijgen verzorgenden ig zelden tot nooit bijscholing op dit gebied. Hierin ligt een grote verantwoordelijkheid voor het management.’

Charlotte Michels geeft hier 5 handige tips aan verzorgenden ig, voor meer hygiëne op de werkvloer
Zijn er nog meer redenen?
‘Ik denk dat infectiepreventie in verpleeg- en woonzorgcentra vaak een ondergeschoven kindje is. De focus ligt erg op het huiselijk maken van een instelling. Dat is ook belangrijk, en daar zie je -in tegenstelling tot infectiepreventie- direct effect van. Maar als je eenmaal een uitbraak van MRSA of norovirus hebt gehad, snap je als verzorgende echt goed hoe belangrijk infectiepreventie is. Het scheelt een hoop ellende, ziekte, en zelfs mensen die eraan overlijden.’
Hoe spijker je jezelf als verzorgende ig bij?
‘Ik vrees dat dit aankaarten bij de directie de enige mogelijkheid is. Je kunt jezelf wel informeren over goede hygiënemaatregelen, maar als je als enige van je collega’s goed en grondig je handen wast, haalt dit niet veel uit. Alle neuzen moeten dezelfde kant op staan, en infectiepreventie moet goed ondersteund worden vanuit het management. Alleen zo zorg je voor een goede hygiëne in je verpleeghuis.’
Geef je reactie
Om te kunnen reageren moet je inlogd zijn. Inloggen Ik heb nog geen account