Bijna een kwart van de verzorgenden en verpleegkundigen vinden dat de kwaliteit van zorg die zij in het verpleeghuis kunnen bieden onvoldoende of zelfs slecht.
Dit blijkt uit onderzoek van actualiteitenprorgramma EenVandaag onder 1100 verzorgenden en verpleegkundigen die lid zijn van beroepsvereniging V&VN. De knelpunten van de zorg zijn onder andere te weinig gekwalificeerd personeel, te weinig tijd om goede zorg te verlenen, en te weinig persoonlijke aandacht aan cliënten kunnen geven. Verder heeft het zorgpersoneel last van te veel papierwerk. Verpleegkundige Gretha Jochems: ‘Door het tijdgebrek blijven sommige cliënten tot twaalf uur in bed liggen.’

Klik hier om het item van EenVandaag te bekijken.
Door deze knelpunten zouden er veel fouten voorkomen, zoals het geven van verkeerde medicatie, onnodige valincidenten, vervuiling en ondervoeding. Een op de tien ondervraagden ziet dit soort fouten dagelijks gebeuren, twee op de tien wekelijks, en 35% maandelijks. Volgens 28% van de ondervraagden gebeuren dit soort fouten (bijna) nooit.

Klik hier voor de resultaten van het onderzoek.
Vorige week presenteerde staatssecretaris Martin van Rijn het Plan van Aanpak Kwaliteit Verpleeghuizen. Van Rijn gaf aan dat hij de reactie van cliënten en zorgpersoneel het belangrijkst vond. Uit het onderzoek van EenVandaag blijkt dat 69% van de verzorgenden en verpleegkundigen denken dat het plan niet haalbaar is, wegens geldgebrek. Zij denken ook dat het plan de kern van het probleem niet raakt: de hoge werkdruk. De ondervraagden denken dat deze niet zal dalen, maar alleen zal toenemen.
Hoofdpunten van het Plan van Aanpak Kwaliteit Verpleeghuizen zijn dat de bewoner en de familie meer centraal staat, meer scholing voor verzorgenden, scherper toezicht door de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) en minder verplichte administratie. Van Rijn: ‘Ik wil in ieder Nederlands verpleeghuis liefdevolle zorg door trotse medewerkers die bijdraagt aan een waardige oude dag.’ Hoofdpunten in dit plan zijn dat de bewoner en de familie meer centraal staat, meer scholing voor verzorgenden, scherper toezicht door de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) en minder verplichte administratie.
Geef je reactie
Om te kunnen reageren moet je inlogd zijn. Inloggen Ik heb nog geen account