De nieuwe mbo-en hbo-profielen in Ziekenhuis Gelderse Vallei zijn gebaseerd op de zorgcomplexiteit, waaraan mbo- en hbo-rollen zijn gekoppeld. Op de afdeling neurologie en ouderengeneeskunde testen de teams het uit.
De discussie over mbo- en hbo opgeleide verpleegkundigen wordt ook in Ziekenhuis Gelderse Vallei volop gevoerd. Een belangrijke vraag daarbij is volgens het ziekenhuis: hoe doe je recht aan goede verpleegkundigen met jarenlange ervaring die een mbo-opleiding hebben en op hbo-niveau functioneren? En hoe houden we voor al onze verpleegkundigen een boeiende en uitdagende baan passend bij wat de patiëntenzorg vraagt? Daarom startte het ziekenhuis een proeftuin op de afdelingen ouderengeneeskunde en neurologie. De eerste stap was een werkwijze ontwikkelen om de ‘functiemix’ per afdeling vast te stellen. Na een zoektocht koos men voor de beschrijving van complexiteit van zorg uit Leren van de toekomst van V&VN.
Functiemix
Een stuurgroep bepaalde in samenwerking met de VAR de functiemix waarin de complexiteit van zorg wordt gekoppeld aan het aantal benodigde mbo- en hbo-opgeleide verpleegkundigen. (Zie hieronder in een document hoe de functiemix en de verpleegkundige rollen beschreven zijn – MH) De zorgcomplexiteit verdeelden ze in de volgende items:
Complexiteit van de patiënt:
•Meerdere problemen op meerdere gebieden; lichamelijk, psychisch, sociaal en functioneel
•De problemen beïnvloeden elkaar
•Onvoorspelbaarheid van verloop
•Tempo van veranderingen is hoog
•Routines en richtlijnen ‘passen’ niet
•Veel zorg in multidisciplinair verband
•Mate van geletterdheid van de patiënt.
Complexiteit van de situatie:
•De aandoening
•De persoon met de aandoening
•De populatie
•Het systeem waar de zorg wordt verleend.

Mbo-rollen en hbo-gedrag
In Ziekenhuis Gelderse Vallei zijn het gedrag en de opleiding van de verpleegkundigen uit elkaar gehaald. Wat dit betekent lees je hier >>>
Nodig: hbo-opgeleide collega’s
Het team van ouderengeneeskunde kwam tot de conclusie dat ze vooral hbo/geriatrie-opgeleide verpleegkundigen nodig hebben. De meeste patiënten van hun afdeling voldoen aan de beschrijving van complexiteit van zorg.
In de discussie of er geen mbo-niveau op hun afdeling nodig is, geeft de afdeling aan dat de leerlingen/stagiaires en zorgassistenten het mbo-niveau vertegenwoordigen.
Functiemix neurologie
Het team van de afdeling neurologie kwam tot andere uitkomsten. Zij kozen voor een mix van mbo- en hbo-opgeleide verpleegkundigen, omdat de afdeling een mix heeft van complexe zorg en protocollair voorspelbare zorg (KNO patiënten en een aantal diagnoses binnen de neurologie).
In de proeftuin wil het team experimenteren met twee verpleegsystemen:
–Patiëntentoewijzing aan mbo- en hbo-opgeleide verpleegkundigen op basis van complexiteit van zorg.
–Teamverpleging, waarbij hbo- en mbo-verpleegkundigen samen zorgen voor een groepje patiënten waarbij de hbo-verpleegkundige de regie heeft.
Er is nog wel een aantal vragen die moeten worden beantwoord:
-De huidige medewerkers voldoen nog niet aan het gewenste eindplaatje van de afdeling; hoe pak je dat aan?
-Het aantal parttimers; hoe kunnen we zorgen voor continuïteit van zorg?
-Hoe doe je de artsenvisite/het multidisciplinair overleg?
Mening van een mbo-collega
Wat vindt mbo-verpleegkundige Martijn Tollenaar van het Amphia Ziekenhuis van de veranderingen op zijn afdeling?
Volgende stap
Nadat de functiemix was vastgesteld, bekeken het team en de stuurgroep hoe je de verpleegkundige zorg op de afdeling kunt organiseren met een onderscheid tussen mbo- en hbo-verpleegkundigen. Daarvoor stelde men twee mogelijkheden op: patiëntentoewijzing op basis van complexiteit van zorg, of teamverpleging waarbij hbo- en mbo-verpleegkundigen samen zorgen voor een groepje patiënten waarbij de hbo-verpleegkundige de regie heeft. In de proeftuinen gaan de teams met beide systemen experimenteren.
Ondertussen zal op alle afdelingen samen met de verpleegkundigen worden onderzocht hoe de functiemix van hun afdeling er uitziet. De stuurgroep verwacht dit proces begin volgend jaar afgerond te hebben, en denkt dat het alle verpleegkundigen duidelijkheid zal geven. Want dan heeft de organisatie inzicht in wat nodig is voor het aannamebeleid, opleidingen en deskundigheidsbevordering.
Deskundigheid
Verder investeert het ziekenhuis in een programma voor permanente educatie, de ‘scholingsagenda voor verpleegkundigen’. Hierbij zal eerst het accent liggen op het versterken van het klinisch redeneren, de verpleegkundige dossiervoering, en een aantal veel voorkomende ziektebeelden en patiëntengroepen (diabetes en kwetsbare ouderen), gekoppeld aan de zorgindicatoren. Vijftien mbo-verpleegkundigen doen de verkorte hbo-v bij opleider NCOI.
Geef je reactie
Om te kunnen reageren moet je inlogd zijn. Inloggen Ik heb nog geen account