Wijkverpleegkundigen uit drie teams van zorgaanbieder Laurens werken samen in een pilot waarin het vak van wijkverpleegkundige integraal wordt uitgevoerd, dus zonder knip tussen S1 en S2.
In de regio Rotterdam werken wijkverpleegkundigen van meerdere organisaties op basis van detachering samen in de Coöperatie Wijkverpleegkundige Zorg Rotterdam. De Coöperatie is verantwoordelijk voor de wijkgerichte zorg in Rotterdam. Een aantal dagen per week zijn wijkverpleegkundigen werkzaam voor de Coöperatie, de andere dagen werken zij als wijkverpleegkundige bij hun eigen organisatie. Binnen Laurens is dus een deel van de wijkverpleegkundigen werkzaam binnen beide segmenten, veel wijkverpleegkundigen voeren tot nu toe echter alleen taken uit binnen segment 2.
Integraal werken
Bij Laurens draait de pilot in drie teams, in Rotterdam-Overschie, Barendrecht en Lansingerland. In totaal worden in de pilot elf wijkverpleegkundigen opgeleid om het integraal werken beter in de vingers te krijgen. ‘Ze leren onder meer hoe je een goede wijkanalyse, diagnose en een wijkplan maakt,’ vertelt Irene Baten, beleidsmedewerker van Laurens in Rotterdam. ‘Naast het scholingstraject krijgt de groep coaching aangeboden, onder meer over persoonlijk leiderschap en de rol van de wijkverpleegkundige als spil in het team en in de wijk.’ De pilot zal zes maanden duren.
Geen knip
Vorig jaar mei stelde staatssecretaris Van Rijn in een zogenaamde ‘voorhangbrief’ dat hij vanaf 1 januari 2017 de knip tussen Segment 1 (S1, niet aan de klant toewijsbare zorg, denk aan wijkgerichte preventie) en Segment 2 (S2, aan de klant toewijsbare zorg) wil loslaten. Van Rijn: ‘Het zou niet goed zijn als er aparte S1- en S2-verpleegkundigen komen.’

Heb je ook behoefte aan een update over de ontwikkelingen in de thuiszorg? Kom dan 28 juni naar De Grote Thuiszorgdag van Nursing in Ede, met een apart programma voor verpleegkundigen en managers! Lees meer>>
Andere keuze
ZorgAccent bijvoorbeeld, werkzaam in de regio Twente en omstreken, werkt met wijkverpleegkundigen die integraal S1- en S2-taken uitvoeren. ‘We hebben ons vanaf het begin verzet tegen de scheiding tussen S1- en S2-taken, legt directeur Wijkverpleging Erik Vuurboom van ZorgAccent uit. ‘Het is een voorwaarde voor cliënt- en wijkgericht werken dit integraal uit te voeren.’ Vuurboom heeft nog niet eerder gehoord dat wijkverpleegkundigen samenwerken in een coöperatie voor wijkgerichte zorg; naar zijn inschatting gebeurt dat in de regio Twente niet.
Coöperatie
In de regio Den Haag bestaat ook een coöperatie, Plicare. De wijkverpleegkundigen zijn alleen voor Segment 1 werkzaam. Er zijn verder geen cijfers bekend van thuisorganisaties die coöperaties zoals in de regio Rotterdam en Den Haag hebben opgezet.
Geef je reactie
Om te kunnen reageren moet je inlogd zijn. Inloggen Ik heb nog geen account