Bij de vakbonden zijn veel reacties binnengekomen van medewerkers in de VVT, op de talloze variaties die nu worden gemaakt op het nulurencontract. Dit contract is met ingang van 2015 zo goed als verboden.
Dat meldt De Volkskrant. Zo krijgen verzorgenden en verpleegkundigen ineens jaarcontracten voor 25 uur, maar ook contracten voor 2 of 3 uur per maand rukken op. Veel werkgevers in de zorg proberen volgens de vakbonden onder het sociaal akkoord uit te komen met deze nieuwe vormen van flexcontracten.
Nulurencontracten
‘Volstrekt belachelijk en onacceptabel’, zeggen vakbonden FNV en CNV in De Volkskrant. ‘Het is positief dat bij werkgevers kennelijk begint door te dringen wat we in het Sociaal Akkoord hebben afgesproken, maar dit soort oplossingen zijn niet de bedoeling. Dit is niet in lijn met wat we hebben afgesproken.´ Wie op een nulurencontract werkt, heeft niks. Met een of twee uur per maand is dat niet anders, zegt Aaldert Mellema van CNV Zorg. ‘Werkgevers komen met veel creatieve oplossingen en zijn constant op zoek naar de grenzen.´
Werk en privé
Ook vakbond NU’91 kreeg reacties van leden over deze nieuwe vormen van flexcontracten. Woordvoerder Karin Weerts: ‘Maar niet alleen negatief hoor, we horen ook veel positieve geluiden. Mede door deze flexibele contracten, is voor veel verpleegkundigen en verzorgenden werk en privé beter te combineren.’ Volgens Weerts hadden de andere bonden aan kunnen zien komen dat dit zou gaan gebeuren.

Hoe zit het met het nulurencontract?
Werkgevers en vakbewegingen hebben met minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid afgesproken de uitwassen van de flexibele arbeidsmarkt aan te pakken. Zo wordt het nulurencontract, nu nog op grote schaal gebruikt in de zorg, alleen nog in uitzonderlijke gevallen toegestaan. Bijvoorbeeld aan studenten die hun werk als oproepkracht kunnen combineren met hun studie.
ActiZ
Zorgondernemers hebben nog geen signalen gekregen dat er pogingen worden gedaan nu al alternatieven te bedenken om de nulurencontracten te omzeilen. ‘We houden natuurlijk niet dagelijks bij wat onze leden aan het doen zijn’, zegt directeur Aad Koster van de overkoepelende organisatie Actiz in De Volkskrant. ‘Maar zoiets is in elk geval niet onze insteek. We hebben vorig jaar juist met de vakbeweging afgesproken dat we medewerkers aan ons willen binden.’ Het moet wel mogelijk blijven op individuele basis afspraken te maken over hoeveel uur iemand wil werken, vindt Koster. ‘In de thuiszorg werken veel vrouwen parttime omdat ze hun werk met de zorg voor hun gezin willen combineren. Zij werken vaak tijdens de piekuren in de ochtenden en avonden als cliënten in de thuiszorg uit en in bed worden geholpen.’ Volgens Actiz is er in de sector veel onzekerheid en is mede daardoor een flexibele schil nodig.
Geef je reactie
Om te kunnen reageren moet je inlogd zijn. Inloggen Ik heb nog geen account