Vanachter een bureau bedenken wat er beter kan is vaak nog makkelijk. Zorgen dat het dan ook in de praktijk gebeurt is een zeker zo belangrijk, maar lastig traject.
Als onderzoeker, docent verpleegkunde en verpleegkundige kent Guus Munten zowel de ‘bureaukant’ als de praktische kant van zorgvernieuwingen. Tijdens het TvZ Congres Innoveren is te leren leidt hij de luisteraar langs het hobbelige pad van idee naar uitvoering in de praktijk. We maken alvast nader kennis en leggen Guus Munten 4 vragen voor.
1)
Waar spreekt u over tijdens het TvZ congres Innoveren is te leren?
Over de vaak moeilijk begaanbare weg van onderzoek naar implementatie van de resultaten in de praktijk. Hierbij sta ik stil bij de redenen waarom deze weg vaak zo moeilijk begaanbaar is en hoe de weg wat meer geëffend kan worden.
2)
Wat is uw expertisegebied?
Ik heb afgelopen jaren promotie-onderzoek gedaan naar het implementeren van Evidence Based Practice in de psychiatrische verpleegkunde. Hierbij heb ik aan den lijve mogen ondervinden dat het vanachter je bureau vaak makkelijk te bedenken is hoe het beter kan. Daarnaast werk ik al 20 jaar in het onderwijs en sinds een half jaar op een Zorg Innovatie Centrum. Hier ondersteun ik de medewerkers bij het werken aan zorginnovatie.
3)
Wat wilt u de deelnemers aan het congres meegeven?
Implementeren van vernieuwingen vraagt om een onderzoekende houding, waarbij je je regelmatig vragen stelt als: Wat doe ik en waarom doe ik dat eigenlijk? Welk doel wil ik bereiken en bereik ik dat eigenlijk wel? Zijn er andere mogelijkheden, en wat zijn die dan? Wat wil de patiënt eigenlijk, weet ik dat eigenlijk wel? Maar net zo belangrijk: die professional werkt in een bepaalde cultuur/context, waarin het management ruimte moet bieden voor dit soort vragen, zodat vernieuwing en reflectie gedijt. We staan ook stil bij wat helpt bij het invoeren van vernieuwingen, zoals: systematisch te werk gaan; draagvlak/participatie organiseren; vernieuwingen invoeren die aansluiten bij de voorkeur en kennis van professional en patiënt; vernieuwingen die gebaseerd zijn op wetenschappelijke evidence; regelmatig evalueren zodat bijsturen mogelijk is; een duidelijke inhoudelijke leider die als kartrekker fungeert en gezag heeft.
4)
Staan verpleegkundigen open voor vernieuwing?
Ik vindt het moeilijk om daar harde uitspraken over te doen. Het beeld dat ik er van heb is dat ‘de verpleegkundigen’ zeggen open te staan voor vernieuwingen, want kwaliteit van zorg heeft iedereen hoog in het vaandel. Het gedrag dat daar vervolgens bij hoort zie ik lang niet overal terug. Het gaat dan om: het jezelf of collega’s in het team bevragen, vakliteratuur bijhouden en bespreken, actief deelnemen aan een Verpleegkundig Advies Raad (VAR) et cetera.
Guus Munten is docent aan de Fontys Hogeschool Verpleegkunde in Eindhoven. Tevens is hij actief in de kenniskring ‘Implementeren en evalueren van Evidence Based Practice’ en is hij lid van de Redactieraad van het Nederlands Tijdschrift voor Evidence Based Practice. In 2012 promoveerde hij op het onderwerp ‘Implementatie van EBP in de psychiatrische verpleegkunde’. Voorheen werkte hij als verpleegkundige op de P.A.A.Z. en was hij verpleegkundige in de kinder- en jeugdpsychiatrie.

Verruim uw verpleegkundige visie op het TvZ-congres Innoveren is te leren. Het congres vindt plaats op woensdag 13 november in congrescentrum de Reehorst te Ede. En let op: vroegboekers profiteren van een aantrekkelijke korting. Schrijf u dus voor 16 oktober nog in!
Geef je reactie
Om te kunnen reageren moet je inlogd zijn. Inloggen Ik heb nog geen account