Vanaf 2015 valt de wijkverpleegkundige in het basispakket van de zorgverzekering. De wijkverpleegkundige bepaalt dan wat de cliënt in de langdurige zorg nodig heeft.
Dat schrijft staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn in een brief aan de Tweede Kamer waarin hij een update geeft over de hervormingen in de langdurige zorg.
Zorgverzekeringswet (Zvw)
Per 1 januari 2015 gaat de wijkverpleging van de AWBZ naar de Zorgverzekeringswet (Zvw). Hieronder vallen de huidige extramurale AWBZ-functie verpleging en het overgrote deel van de huidige extramurale AWBZ-functie persoonlijke verzorging. De medisch specialistische verpleging thuis (MSVT) blijft onder de Zvw vallen. Evenals taken die nu zijn opgenomen onder het programma Zichtbare Schakel, zoals het coördineren en regisseren van de zorgvraag van de cliënt. Aanspraak op deze zorg uit de Zvw gaat op grond van de basispakket van de zorgverzekering, schrijft Van Rijn.

Welke vragen heb jij over de hervorming langdurige zorg?
Stel je vragen in Nursing Connect >>>
Verpleegkundige zorg
De nieuwe Zvw-prestatie verpleging en verzorging formuleert Van Rijn als ‘zorg zoals verpleegkundige die plegen te bieden, waarbij de zorg verband houdt met de behoefte aan geneeskundige zorg of een hoog risico daarop’. Dit betekent overigens niet dat deze zorg alleen door verpleegkundigen wordt verleend, ook verzorgenden en bijvoorbeeld een casemanager dementie verlenen zorg binnen de Zvw. Dit zal niet alleen gaan om puur verpleegkundige en verzorgende handelingen, maar ook om coördinatie taken, coaching (zelfmanagement) en preventie.

De uitwerking van de hervorming van de langdurige zorg wordt in rap tempo concreter. Als enige beroepsvereniging zit V&VN aan tafel bij het akkoord over de invulling ervan. 4 vragen aan Helma Zijlstra van de beroepsvereniging.
Lees meer >>>
Rol wijkverpleegkundige
Van Rijn schrijft dat hij het medische en sociale domein met elkaar wil verbinden. De wijkverpleegkundige krijgt een centrale plek in de wijk en gaat vanaf 2015 bepalen wat de cliënt nodig heeft. Volgens Van Rijn worden ze dus niet op pad gestuurd met de boodschap dat ze maar x minuten of uren per cliënt mogen besteden. Beroepsvereniging V&VN ontwikkelt een richtlijn waarin wordt omschreven hoe een wijkverpleegkundige beoordeelt wat een cliënt aan zorg nodig heeft en hoe de aansluiting met gemeentelijke ondersteuning in praktijk vorm krijgt.
De wijzigingen in de Zvw moeten nog aan de Tweede Kamer worden voorgelegd. Van Rijn schrijft in zijn brief dat hij dat ‘medio dit jaar’ gaat doen.
Geef je reactie
Om te kunnen reageren moet je inlogd zijn. Inloggen Ik heb nog geen account