Verpleegkundigen moeten meer bij de laatste levensfase van de patiënt betrokken worden, maar daarin ook zelf hun rol pakken. ‘Verpleegkundigen zijn immers de ogen en oren van de patiënt.’
Dat zegt Henk Bakker als reactie op het rapport ‘Passende zorg in de laatste levensfase’ dat gisteren is gepresenteerd (onderaan dit artikel staat een link naar het rapport). Een groep artsen, patiënten en verpleegkundigen, geleid door artsenfederatie KNMG, schreef het gezamenlijk, met de ondertitel ‘Niet alles wat kan, hoeft’.
Al een aantal jaren geleden bleek dat het merendeel van de artsen vindt dat veel kankerpatiënten en kwetsbare ouderen langer worden behandeld dan nodig en wenselijk is, vaak meer gericht op overleven dan op de kwaliteit van het leven. Lees ook de blog van Hugo hierover>>> Ook verpleegkundigen vinden vaak dat er te lang wordt doorbehandeld, zo bleek destijds uit een poll op Nursing.nl. Maar liefst 91 procent van de ruim vierhonderd stemmers antwoordde ‘ja’ op de vraag of er te lang wordt doorbehandeld door de arts. Nursing besteedde er destijds veel aandacht aan.

Verpleegkundigen: ‘Artsen behandelen te lang door’
Verpleegkundigen vinden dat er te lang wordt doorbehandeld, zo blijkt uit een poll op Nursing.nl. Lees meer>>>
Wilsverklaring
De KNMG wil voorkomen dat patiënten aan het einde van hun leven belastende behandelingen ondergaan: waardoor zij zich veel slechter voelen en die tevens weinig goed doen voor de genezing. Patiënten noemen als voorbeelden hiervan behandelingen waarvoor ze vaak naar het ziekenhuis moeten, chemotherapie zonder veel genezingskansen of sondevoeding. Een publiekscampagne moet mensen nu gaan stimuleren na te denken over wat hun wensen en verwachtingen zijn als het zo ver is. Zo zouden nog té weinig mensen hun wensen vastleggen in wilsverklaringen. Ook zou er tijdens de opleidingen meer aandacht moeten worden besteed aan passende zorg in de laatste levensfase.
Betrek verpleegkundige
Toekomstige artsen moeten leren hun patiënten goed te informeren, naar hun te luisteren en hen te laten meebeslissen. ‘Vaak is er weinig tijd voor het gesprek tussen patiënt en arts,’ aldus Henk Bakker. ‘Ik denk dus dat het goed is dat ook de verpleegkundige betrokken wordt, omdat zij of hij de ogen en oren van die patiënt is, zegt hij in een interview naar aanleiding van het rapport. Hij roept verpleegkundigen op om deze rol te pakken. ‘Laat je stem horen. De patiënt vraagt vaak aan de verpleegkundige: doe ik er verstandig aan, is het wel een goed besluit, en wat zou u mij aanraden? In die wisselwerking kan de inbreng en achtergrond van de verpleegkundige buitengewoon belangrijk zijn om tot een goede afweging te komen.’
Geef je reactie
Om te kunnen reageren moet je inlogd zijn. Inloggen Ik heb nog geen account