Voor de kwaliteit van zorg maakt het niet uit of medicatie wordt voorgeschreven door artsen of verpleegkundigen. Volgens sommige patiënten is de kwaliteit van zorg zelfs beter als een verpleegkundige de medicatie voorschrijft.
Dat blijkt uit een publicatie van het NIVEL dat is gepubliceerd in International Journal of Nursing Studies. De onderzoekers deden een systematische review, waarvoor ze 35 wetenschappelijke publicaties analyseerden. Naast de overeenkomsten in kwaliteit van zorg, laat de studie ook zien dat verpleegkundigen en artsen vergelijkbare medicatie voorschrijven in vergelijkbare doseringen.
Eerder onderzoek
In 2008 voerden de Nivel-onderzoekers ook al een literatuuronderzoek uit over dit onderwerp. Ook toen bleek al dat het voor de veiligheid niet veel uitmaakt of een arts voorschrijft of dat een verpleegkundige dit doet op basis van de diagnose van een arts. Omdat er inmiddels in meer landen door verpleegkundigen wordt voorgeschreven, waardoor er ook meer studies en evaluaties beschikbaar zijn, is er opnieuw een onderzoek gedaan.

Voorschrijven door verpleegkundigen: de feiten op een rij
Welke verpleegkundigen mogen medicatie voorschrijven, onder welke voorwaarden? En wat zijn de voordelen? Lees meer >>>
Voorschrijven omliggende landen
In Nederland hebben sinds 1 januari 2012 verpleegkundig specialisten en physician assistants voorschrijfbevoegdheid. Vanaf 1 februari 2014 mogen ook long- en diabetesverpleegkundigen onder bepaalde voorwaarden medicatie voorschijven. Ook in Australië, Canada, Finland, Ierland, Nieuw-Zeeland, Noorwegen, Zuid-Afrika, Zweden, Engeland en de Verenigde Staten hebben verpleegkundigen de bevoegdheid medicijnen voor te schrijven.

Dossier Medicatie
Lees het laatste nieuws, achtergronden en blogs over medicatie in het Dossier Medicatie.
Geef je reactie
Om te kunnen reageren moet je inlogd zijn. Inloggen Ik heb nog geen account