Verpleegkundigen en verzorgenden vinden dat de registratielast is doorgeschoten. Ongeveer de helft is dagelijks twee tot drie uur bezig met administratieve handelingen.
Dat blijkt uit een enquête onder 1129 verpleegkundigen en verzorgenden uitgevoerd door beroepsvereniging V&VN en de NOS. De online enquête werd verstuurd onder de leden van V&VN.
Toename registratielast
Van de ondervraagden geeft twintig procent aan dat zij zelfs meer dan drie uur per dag kwijt is aan administratieve handelingen. Volgens de bevraagde verpleegkundigen is het aantal registraties de afgelopen vijf jaar enorm toegenomen. Ook ervaren veel verpleegkundigen en verzorgenden het registreren als overbodig.
Verpleegkundigen in opstand
Nieuw is de uitkomst van dit onderzoek niet. Het is al langere tijd bekend dat verpleegkundigen registratieformulieren als scoringslijsten, checklisten en zorgpaden beu zijn. Zo stuurden verpleegkundigen van de verpleegafdeling cardiologie van het Wilhelmina Ziekenhuis Assen in mei vorig jaar al een open brief naar de ziekenhuiskrant, waarin ze schreven dat ze de checklisten en computerformulieren zat zijn. ‘Het echte contact met de patiënt wordt steeds minder. Van taakgericht verplegen gingen we naar patiëntgericht verplegen en nu ligt het check-listgericht verplegen voor ons. En daarbij is de computer onmisbaar. Van de ene scoringslijst naar de andere checklist, we klikken dagelijks heel wat af’, aldus de verpleegkundigen in de brandbrief.

Reactie minister Schippers
Ook minister Schippers liet vorig jaar al van zich horen wat betreft de registratielast: ‘Liefdevolle en betrokken verzorging zonder aandacht voor basisprincipes als hygiëne en complicaties als decubitus en infectie is uiteindelijke onverantwoorde zorgverlening.’ Lees meer >>>
Moe van checklist
Ook op een poll op Nursing.nl antwoordde ruim 80 procent van de 250 stemmers ja op de vraag: Word jij ook zo moe van checklistgericht verplegen? Naar aanleiding hiervan gaf beroepsvereniging V&VN al aan dat er al jaren wordt geklaagd over bureaucratie, administratieve rompslomp en lijstjes afvinken. ‘Wanneer een checklist geen hulpmiddel meer is om aan de hand van vragen te controleren of je een protocol correct hebt gevolgd, maar een doel op zich, dan is de balans weg. Dan kom je vast te zitten in protocollen en verdwijnt de ruimte om gelegitimeerd af te wijken. Dat zien we als beroepsvereniging regelmatig gebeuren’, aldus woordvoerder Monique Roedoe van V&VN.
Geef je reactie
Om te kunnen reageren moet je inlogd zijn. Inloggen Ik heb nog geen account