Een verpleegkundige die medicatie ontvreemdde uit een verpleeghuis wordt geschrapt uit het BIG-register. Ook het feit dat ze verslaafd was aan cocaïne droeg bij aan de beslissing van de tuchtrechter.
De verpleegkundige had een 30-urig contract op een palliatieve afdeling van een verpleeghuis en werkte via een uitzendbureau in andere verpleeghuizen. Zo ook in de nacht van 6 september 2011, toen een bewoonster dood in haar bed werd aangetroffen. Gezien de ongebruikelijke lighouding van de overledene, werden de politie en de Inspectie ingeschakeld. Na onderzoek was er geen aanleiding om de verpleegkundige te vervolgen voor de dood van de bewoonster. Wel bleek dat de verpleegkundige tijdens haar dienst ongeveer 20 tabletten dormicum had gestolen uit de apotheek, omdat ze deze van haar eigen huisarts niet kreeg voorgeschreven. Ook verklaarde ze tijdens het onderzoek dat ze verslaafd is aan drugs en regelmatig cocaïne gebruikt. Zo rond 2003 is ze ook al eens strafrechtelijk veroordeeld is wegens diefstallen in andere verzorgingshuizen.
Klachten van Inspectie
Zowel de Inspectie als de Raad van Bestuur van het verpleeghuis dienden een klacht in bij de tuchtrechter. Zij verwijten de verpleegkundige onder andere dat zij misbruik heeft gemaakt van haar positie als verpleegkundige door de medicatie te stelen. Ook liet de verpleegkundige haar vriend op de afdeling verblijven, wat eveneens in strijd is met het beleid van het verpleeghuis. Tot slot werkt de verpleegkundige sinds juni 2012 in een ander verpleeghuis en heeft niets gemeld over de gebeurtenis in 2011, over de ingediende tuchtklacht of over haar verslavingsproblematiek.

Morfine-stelende verpleegkundigen
Eerder dit jaar werden ook al twee verpleegkundigen berecht wegens het stelen van medicatie. Een verpleegkundige kreeg eveneens een doorhaling in het BIG-register. De andere verpleegkundige kreeg alleen een berisping.
Oordeel tuchtrechter
Het tuchtcollege legt de verpleegkundige een doorhaling van de inschrijving in het BIG-register op. Zij noemen veel klachtonderdelen gegrond of gedeeltelijk gegrond. Zo vindt het college dat de verpleegkundige de medicatie bewust heeft weggenomen nadat haar huisarts had geweigerd dit medicijn voor te schrijven. Hiermee heeft ze misbruik gemaakt van haar vertrouwenspositie als verpleegkundige en heeft het vertrouwen in de beroepsgroep geschaad. Ook heeft de verpleegkundige onzorgvuldig gehandeld door de aanwezigheid van haar vriend gedurende de hele nachtdienst toe te staan. En de tuchtrechter verwijt de verpleegkundige dat zij haar nieuwe werkgever niet heeft ingelicht. Volgens het tuchtcollege is er sprake van een risicovolle situatie als de verpleegkundige haar beroep blijft uitoefenen en daarom geven ze haar de zwaarste maatregel. De verpleegkundige kan nog in hoger beroep.
Lees het hele verslag van het tuchtcollege.
Wil je reageren? Registreer je dan. Registreren kan heel eenvoudig én gratis.
Geef je reactie
Om te kunnen reageren moet je inlogd zijn. Inloggen Ik heb nog geen account