Regelmatig wegen en een prettige sfeer rond maaltijden zijn belangrijke factoren om ondervoeding te voorkomen. Dit blijkt uit de resultaten van het Zorg voor Beter Verbetertraject Eten en Drinken.
Ongeveer een kwart van de bewoners van verpleeg- en verzorgingshuizen in
ons land is ondervoed. De zestig instellingen die aan het Zorg voor Beter Verbetertraject Eten en Drinken deelnamen,
hebben extra aandacht geschonken aan deze groep. De ambiance rond de maaltijden
is verbeterd en er wordt meer rekening gehouden met de wensen van bewoners.
Hierdoor gaan mensen vaak beter eten. Door regelmatig te wegen, kan er sneller
worden ingegrepen. Uit metingen blijkt dat de prevalentie van ondervoede
bewoners van de deelnemende instellingen in een jaar tijd met zo’n zes procent
is gedaald.
ons land is ondervoed. De zestig instellingen die aan het Zorg voor Beter Verbetertraject Eten en Drinken deelnamen,
hebben extra aandacht geschonken aan deze groep. De ambiance rond de maaltijden
is verbeterd en er wordt meer rekening gehouden met de wensen van bewoners.
Hierdoor gaan mensen vaak beter eten. Door regelmatig te wegen, kan er sneller
worden ingegrepen. Uit metingen blijkt dat de prevalentie van ondervoede
bewoners van de deelnemende instellingen in een jaar tijd met zo’n zes procent
is gedaald.
Vooruitgang
De verpleeg- en verzorgingshuizen die deelnamen aan het verbetertraject
hebben op alle aspecten van de zorg rond eten en drinken flinke vooruitgang
geboekt. Zij zijn zich meer bewust van het belang van goed en gezellig eten voor
cliënten. Met bewoners die ondervoed zijn of dreigen te raken, maken medewerkers
afspraken over het eten en drinken. Op die manier bieden ze verantwoorde zorg en
verbetert de kwaliteit van leven van cliënten. Goede samenwerking tussen alle
betrokkenen, een andere organisatie van de maaltijdvoorzieningen en een heldere
visie op eten en drinken zijn daarbij van essentieel belang.
hebben op alle aspecten van de zorg rond eten en drinken flinke vooruitgang
geboekt. Zij zijn zich meer bewust van het belang van goed en gezellig eten voor
cliënten. Met bewoners die ondervoed zijn of dreigen te raken, maken medewerkers
afspraken over het eten en drinken. Op die manier bieden ze verantwoorde zorg en
verbetert de kwaliteit van leven van cliënten. Goede samenwerking tussen alle
betrokkenen, een andere organisatie van de maaltijdvoorzieningen en een heldere
visie op eten en drinken zijn daarbij van essentieel belang.
- Meer over ondervoeding op
nursing.nl
Geef je reactie
Om te kunnen reageren moet je inlogd zijn. Inloggen Ik heb nog geen account