Verpleegkundigen en andere zorgmedewerkers in de verplegings-, verzorgings- en thuiszorgsector (vvt) die cliënten bestelen of mishandelen, kunnen nu in een waarschuwingsregister terechtkomen.
De werkgeversvereniging ZorgZijn Werkt introduceert het register als nieuw preventiemiddel tegen criminaliteit door zorgpersoneel, omdat het nu nog te vaak gebeurt dat de dief na ontslag op een volgende werkplek opnieuw zijn gang kan gaan. Het Waarschuwingsregister is bedoeld voor werkgevers in de vvt, gehandicaptenzorg en jeugdzorg en is nu alleen nog te gebruiken in de regio Haaglanden, maar moet in 2015 voor heel Nederland beschikbaar zijn.
Aanpakken
‘Weet je wat het is? Als zorgmedewerkers betrapt worden op diefstal of mishandeling, hebben ze dat al daarvoor al ongestraft vaker gedaan.’ Aanpakken dus, zegt Rick ter Steege, directeur van ZorgZijn Werkt op de site van vakblad Zorg+Welzijn. ‘En wel nu, zeker omdat door de transitie er steeds meer zorg thuis wordt gegeven.’ Eenmaal geregistreerd, blijft zorgmedewerker twee of vier jaar in het systeem staan, daarna wordt hij uit het systeem verwijderd. Omdat mensen ook een tweede kans verdienen, meent Ter Stege. ‘Een stagiaire wordt ouder en kan haar leven beteren natuurlijk.’ Maar tot die tijd kunnen aangesloten zorgwerkgevers een sollicitant in het systeem checken.

Verpleegkundige berispt wegens diefstal bij cliënt
Een thuiszorgverpleegkundige is door het Regionaal Tuchtcollege berispt omdat hij van januari 2012 tot maart 2013 meerdere keren geld heeft gestolen van een cliënt. De verpleegkundige is op staande voet ontslagen. Lees meer >>>
Onacceptabel
Vakbond NU’91 vindt het waarschuwingsregister onacceptabel. ‘Iedere vorm van ‘naming en blaming’ moet voorkomen worden’, schrijven zij op hun site. ‘Want het is natuurlijk vreselijk als je als medewerker onterecht op zo’n lijst terechtkomt en daardoor niet meer aan het werk komt in de zorg. Als er geen onderzoek en veroordeling heeft plaatsgevonden ligt willekeur op de loer. NU’91 pleit voor een structurele, preventieve aanpak. De werkgever dient aan zijn personeel van tevoren duidelijk te maken: wat wordt verstaan onder grensoverschrijdend gedrag, wat de gevolgen zijn als je je er schuldig aan maakt en dat de directie er altijd aangifte van doet.’
Voorwaarden
Werkgevers mogen zelf weten of ze zich bij het register aansluiten. Voorwaarde voor plaatsing op de zwarte lijst is dat de misstap van de werknemer tot ontslag of beëindiging van de arbeidsrelatie heeft geleid. Ook moet er een – met voldoende bewijs ondersteunde – aangifte liggen bij de politie. Degene die het register straks raadpleegt, heeft een geheimhoudingsplicht, ziet alleen de eerste vijf letters van de achternaam en is verplicht om aanvullende navraag te doen bij de voormalige werkgever.
Ministerie
Werkgeversorganisatie ZorgZijn Werkt richtte het register op met steun van het ministerie van VWS. Het College bescherming persoonsgegevens (CBP) heeft het waarschuwingsregister goedgekeurd. Volgens de werkgeversvereniging is criminaliteit in de zorg- en welzijnssector een veel voorkomend probleem is, ook al erkent die dat de omvang nooit goed is gemeten.

Verslaafde en stelende verpleegkundige geschrapt uit BIG-register
Een verpleegkundige die medicatie ontvreemdde uit een verpleeghuis wordt geschrapt uit het BIG-register. Lees meer >>>
Geef je reactie
Om te kunnen reageren moet je inlogd zijn. Inloggen Ik heb nog geen account