Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nijmeegs expertisecentrum pakt decubitus aan

In Nijmegen is het Regionaal Expertisecentrum Decubitus (RED) geopend. Dit centrum gaat zich richten op preventie en behandeling van decubitus bij patiënten in de regio Nijmegen. De opening vond begin deze maand plaats.

Samenwerking
Het RED is opgezet door het UMC St Radboud in samenwerking met het Nijmeegse Canisius Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ), de Sint Maartenskliniek en de Zorgroep Zuid-Gelderland. Huisartsen, verpleeghuis- en revalidatieartsen kunnen patiënten met decubitus doorverwijzen naar het expertisecentrum. Deze heeft een wekelijkse polikliniekochtend op de poli Plastische Chirurgie van het Radboud.


Behandeladviezen

Erik de Laat, beleidsmedewerker Staf Zorg van het Radboud is één van de initiatiefnemers van het nieuwe centrum. Vanuit de andere instellingen zijn nog drie gespecialiseerde wondverpleegkundigen werkzaam in het RED. De Laat: ‘Wij zijn begonnen 250 huisartsen in de Nijmeegse regio te informeren over het nieuwe centrum. Zij kunnen behandeladviezen bij ons opvragen en patiënten doorverwijzen naar de poli. Doordat we met z’n vieren zijn, kunnen elkaar vervangen en is er altijd een goed advies mogelijk.’

Kennis bundelen
De samenwerking van de verschillende instellingen zorgt voor bundeling van kennis en voor verbetering van de overdracht van decubituszorg tussen instellingen. De Laat: ‘Vanuit het ziekenhuis weten we bijvoorbeeld minder over de revalidatie. Maar door de samenwerking met de Sint Maartenskliniek kunnen we bijvoorbeeld een immobiele patiënt met een dwarslaesie die thuis woont adviseren over anti-decubitusbeleid.’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.