Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Nog altijd misvattingen over zorg na overlijden’

Beginnende verpleegkundigen worden niet zelden bang gemaakt door hun meer ervaren collega's over bijvoorbeeld knipogende en geluid makende doden. Daardoor doen nog altijd 'spookverhalen' de ronde over de zorg na overlijden.
'Nog altijd misvattingen over zorg na overlijden'
Foto: Wim van Ophem

Dat zegt Marloes Dol, overledeneverzorger van Cura Mortu Orum in Geldermalsen in Nursing mei. In het artikel lichten zij en een andere specialist in postmortale zorg vragen over zorg na overlijden toe. ‘Zo zou er nog altijd een hardnekkig misverstand zijn dat je als verpleegkundige de botten van een overledene moet breken om hem te kunnen aankleden als lijkstijfheid al is ingetreden,’ aldus Marloes Dol. ‘Dit soort misverstanden komt vooral onder oudere verpleegkundigen nog veel voor. Jonge verpleegkundigen worden soms bang gemaakt door verhalen van deze ‘oudere garde.’ In het kader van hun opleiding lopen verpleegkunde studenten vaak een dag met ons mee. Ze merken dan dat de dood helemaal niet eng is, en zijn hun angst na die dag helemaal kwijt.’

Lijkstijfheid

Lijkstijfheid kun je opheffen door de spieren te masseren en de ledematen te bewegen zoals een been of arm normaal ook zou bewegen. Maak gebruik van de scharnierfunctie van de gewrichten, die blijft normaalgesproken in tact.

Meer vragen en antwoorden over zorg na overlijden vind je in Nursing mei. Neem een abonnement op Nursing.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.