Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties9

Nog geen nachtdiensten voor 55-plussers

Voorlopig worden verpleegkundigen van boven de 55 nog niet verplicht om nachtdiensten te draaien. Dat is in het CAO-akkoord tussen werkgevers en vakbonden na taaie onderhandelingen overeengekomen.

Dit artikel is gepubliceerd in Nursing juni 2009

Het voorstel van de NVZ (Vereniging van Ziekenhuizen) om 55-plussers niet langer vrij te stellen van nachtdiensten deed in maart veel stof opwaaien. Op onze website Nursing.nl reageerden tientallen verpleegkundigen met vaak veel verontwaardiging. ‘Mag ik, nu ik bijna 55 jaar ben, de met moeite verworven rechten AUB behouden. Als me dit wordt afgenomen stop ik met werken in de zorg!!!’, meldde Wil.

Ongelukkige werknemers
Ook verschillende andere oudere verpleegkundigen lieten weten dat ze uit de zorg zouden stappen als het voorstel zou worden aangenomen. ‘De zorg moet het juist hebben van de oudere werknemer, zolang jongere aanwas niet en masse toestroomt’, stelde Cor. Niet alle reagerende verpleegkundigen bleken overigens tegen het draaien van nachtdiensten, maar wel tegen een eventuele verplichting. ‘Ik draai nog met regelmaat een aantal nachtdiensten (…) Wanneer het een verplichting is en niet meer een vrije keus hebben we in de toekomst alleen nog maar ongelukkige werknemers en veel ziekteverzuim’, aldus Maria de Hilster.

Vergrijzing
De NVZ hechtte echter grote waarde aan verandering van de zogenaamde ‘ontziebepaling’. ‘Het medewerkersbestand in de ziekenhuizen vergrijst, de groep 55-plussers wordt steeds groter. Wij horen van ziekenhuizen dat het steeds moeilijker wordt de nachtdiensten gevuld te krijgen’, zegt woordvoerder Sjoerd Beumer. ‘En het levert soms ook spanningen op, omdat de druk op de jongere verpleegkundigen groter wordt. Met name voor de leeftijdsgroep van 30 tot 55, dus zeg maar de verpleegkundigen met een gezin, is het moeilijk om nog meer onregelmatige diensten te gaan draaien.’

Schelden
CAO-onderhandelaar Elise Merlijn van de ABVAKABO bevestigt dat verandering van de bepaling voor de NVZ een zwaar punt was. ‘We hebben bijna tot scheldens toe tegenover elkaar gestaan.’ Daarom ook is ze blij met het compromis dat nu gesloten is. ‘We begrijpen ook wel dat er in de toekomst iets moet veranderen, maar we vinden dat mensen die nu gebruik maken van hun rechten, die rechten ook moeten kunnen behouden. Ze hebben daar vaak lang naar uitgekeken en daar mag je niet aan tornen. En voor mensen die er tegenaan zitten moet er een goede overgangsregeling komen.’

Onderzoek
Uiteindelijk werd een compromis bereikt: gedurende de looptijd van de nieuwe CAO (tot 1 maart 2011) zal een onderzoek worden gedaan naar mogelijke alternatieven. Mocht blijken dat er geen goede alternatieven zijn, dan geldt vanaf 1 januari 2011 dat oudere verpleegkundigen voortaan tot en met hun 57e nog verplicht kunnen worden nachtdiensten te draaien. Over de details en de uitvoering van het onderzoek zijn nog geen afspraken gemaakt, omdat het akkoord nog door de achterbannen van de NVZ en de bonden moet worden goedgekeurd.

Zelfroostering
Elise Merlijn hoopt dat uit het onderzoek blijkt dat er oplossingen te vinden zijn in de technologische sfeer, waardoor een minder grote nachtbezetting mogelijk blijkt. Ook ziet ze mogelijkheden op het gebied van ‘zelfroostering’, waarbij verpleegkundigen vaker zelf kunnen bepalen in welke periode ze meer of minder nachtdiensten willen draaien. Sowieso wordt het voor 55-plussers nu al aantrekkelijker gemaakt om geen gebruik te maken van de ontziebepaling: wie dat doet krijgt 40 extra verlofuren per jaar.

Door: redactie Nursing, Frans Glissenaar

9 REACTIES

 1. Ik werk al 15 jaar als nachtdienst in een zorgcentrum, We hebben altijd met 2 personen de nachtdienst gedraaid en nu wil de leiding dit om besparings redenen terug gaan draaien naar 1 persoon. Mag dit wel volgens de wet? Wat met de veiligheid van je eigen? Jij kan ook ongelukkig vallen of een hartstilstand krijgen of wat dan ook. Ik kan op internet nergens vinden of je alleen nachtdienst mag werken!! Ik ben nu 56 jaar en heb 15 jaar 7 dagen op en af gedraaid en moet door deze bezuining nu per 1-2- 010 voortaan overdag gaan werken.Mag dit allemaal zomaar?? BEN BENIEUWD NAAR HET ANTWOORD.

 2. Lees alle reacties
 3. Ik draai al vier jaar geen avond en weekend diensten meer in de wijk (59 jaar), was blij dat de 55 plus regeling er was omdat het fysiek te zwaar voor mij werd. Ben teruggezet van nivo 5 naar nivo 4 en ben minder uur gaan werken, waar dat heen moet weet ik niet. Ik moet er niet aan denken om ook nog s nachts de alarmopvoling te doen. Erg jammer als ik met werken op zou moeten houden, ik doe mijn werk met heel veel plezier.

 4. Marijke,
  als jij al acht jaar in een bepaald arbeidspatroon werkt ben ik van mening dat jou leidinggevende jou niet zomaar uit dat arbeidspatroon kan halen ,maar met jou moet bespreken op welke manier jullie tot een ,voor beide partijen, acceptabele oplossing komen die recht doet aan de situatie. de afspraken in de cao maken het voor leidinggevenden mogelijk om 55 plussers in te roosteren voor alle diensten.Er is echter ook een afspraak gemaakt over levensfasebeleid waarin de balans tussen werk en prive een hele belangrijke is. Jou leidinggevende zal dus reklening dienen te houden met jou voorkeuren en moeten kijken op welke wijze jullie de toekomst in gaan. mocht dit niet lukken dan hoor ik dat graag.
  rolf de Wilde
  cao-onderhandelaar NU’91

 5. Rolf,
  Het gaat mij juist om de mededeling dat ik alle diensten, waaronder dag en avonddiensten weer moet gaan draaien…terwijl ik al 8 jaar gaarne nachtdiensten draai en dit gaarne blijf doen.Ik dacht ook dat het juist bedoeld was om 55+ weer in de avond- en nachtdiensten te krijgen, maar mijn werkgever wil geen vaste mensen meer in de nachtdienst en gebruikt nu deze regel om van verworven rechten af te komen…ook al werk ik al in de nachtdienst.

 6. marijke,
  in de cao is afgesproken dat 55 plussers vrijgesteld blijven van het draaien van nachtdiensten tot in ieder geval 01-01-2012. daarna kan het zijn dat medewerkers tot 57 kunnen worden ingepland voor nachtdiensten.
  ik adviseer je contact op te nemen met je belangenbehartiger als je leidinggevende vasthoud aan het feit dat je 55 jarige nachtdienst moet gaan draaien.
  Rolf de Wilde cao-onderhandelaar NU’91

 7. Sinds vorige week heb ik als 55+ bericht gekregen dat ik alle diensten weer moet draaien. Ik draai sinds 8 jaar alleen nachtdiensten met contract van 69% en dat bevalt prima. Ik merkte dat de dag en avonddiensten mij fysiek te zwaar werden en heb toen bewust gekozen voor nachtdiensten. Ben in April 55 geworden, Cao geldig vanaf 1 maart? Verworven rechten kan ik nu naar fluiten? Financiëel kan ik mij niet veroorloven om eruit te stappen …anders zou ik het direkt doen, je bent gewoon een poppetje met een touwtje eraan en het management maar trekken totdat het touwtje knapt…dus eigenlijk maar doorwerken otdat ik fysiek erbij neerval en dan de WIA in?

 8. Ik zal je zeggen dat ik nu al aan het overwegen ben om ook uit de zorg te stappen omdat ik geen zin heb om onder steeds slechtere arbeidsvoorwaarden te moeten werken.Eerst knabbelen ze op je salaris, dan gaan ze nog op je onregelmatigheid knabbelen. Dan nog maar te zwijgen over alle andere secundaire voorwaarden die steeds minder worden.
  Werk zelf sinds 1992 in de zorg en mag nog tot 2036 werken tot ik 65 ben. Echter ik vraag me af of ik dit nog wil, laat degene die over ons beslissen ook maar eens een maand meedraaien als pleeg. Kijken hoe ze dan reageren.

 9. Overleg. En vooral zelf roosteren of in zeer grote mate de aangevraagde diensten ook geven is m/i/ een oplossing.Zelf draai ik 17 jaar week op week af. Het bevalt me nog steeds uitstekend.De regeling van 40 verlofuren extra bij 55 jaar komt aardig uit. Bij leven en welzijn word ik komend jaar 55. En ik hoop voorlopig zo door te gaan.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.