Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

‘Nog steeds verspilling in de zorg’

Er is nog maar weinig verbeterd in het tegengaan van verspilling van medicatie, verbandmiddelen en andere materialen. Dat zegt wijkverpleegkundige en projectmedewerker Margo Berends van Buurtzorg die de discussie over verspilling in de zorg een aantal jaren geleden aanzwengelde.
‘Nog steeds verspilling in de zorg’
Foto: ANP / Lex van Lieshout

In mei 2012 was Margo Berends van Buurtzorg te zien in een tv-uitzending van Nieuwsuur. Ze vroeg aandacht voor de verspilling van zorg. Buurtzorg schatte op basis van een rondvraag dat er bij sommige cliënten algauw honderd euro aan overgebleven medicijnen, verbandmiddelen en andere materialen in huis lag. Dat onderzoek vormde de opmaat naar het meldpunt ‘Verspilling in de zorg’ van het ministerie van Volksgezondheid. Twee jaar na de oprichting staat de teller op ruim 21 duizend meldingen door patiënten en zorgverleners.

Meer lezen

Lees het hele artikel over verspilling in de zorg in Nursing juli-augustus. Abonneren >>>

Weinig verbetering

Berends is blij met het meldpunt, maar vindt dat er tot nu toe weinig is verbeterd. Na een oproepje op de community van Buurtzorg ontvangt ze voorbeelden te over van te grote verpakkingen en enorme hoeveelheden medicatie die vanuit het ziekenhuis mee naar huis gaan. Vooral in de terminale zorg zijn de voorbeelden schrijnend, zoals de acht dozen sondevoeding of de honderd katheterzakken voor een cliënt die naar huis gaat om te sterven. ‘Eigenlijk nog dezelfde ergernis als toen’, concludeert ze. Toch zijn verpleegkundigen alerter geworden. ‘Op veel zaken, zoals de verpakkingen van medicatie, heb je als verpleegkundige weinig invloed. Maar ongeopend inco- en wondzorgmateriaal nemen veel teams gewoon mee naar kantoor voor de volgende cliënt. Eén team heeft geregeld dat het als oefenmateriaal naar een opleiding gaat, een ander stuurt het naar een ziekenhuis in Ghana. En als een cliënt gaat verhuizen, bellen we met de wmo-ambtenaar van de nieuwe gemeente of de rolstoel mee mag.’
Is er in jouw instelling al verbetering wat betreft verspilling? Laat het ons weten & reageer hier.

Lees meer over verspilling:

– Meldpunt verspilling: vooral klachten over medicatie en regeldruk

– Poll: ‘Verpleegkundigen en verzorgenden zat van checklist’

– Meldpunt verspilling in zorg open: meldingen stromen binnen

– Verpleegkundigen kunnen verspilling blijven melden

4 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. De verspilling is ENORM. Niet leuk meer. Deels ligt dat bij ons (netjes bestellen, juiste maat etc). Maar de verpakkingen doen daar ook aan mee. Waarom kan ik bijvoorbeeld niet een enkel velletje cuticell contact kopen voor iemand die een keer een skintear heeft? Er moeten er dan meteen een stuk of 5 gekocht worden (waarbij de kleinste maat vaak te groot is…) Is ook nog eens flink duur spul!
    Je kan het overigens verzamelen op kantoor en dan wegdoen naar hulporganisaties. Daar heb ik de afgelopen 5 jaar al vele duizenden euro’s heen kunnen brengen via een collega. Dan heeft de verspilling nut 🙂

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.