Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Noodfonds moet massaontslag in thuiszorg voorkomen

De overheid moet een garantiefonds van 220 miljoen euro optuigen zodat noodlijdende thuiszorginstellingen hun organisaties geschikt kunnen maken voor marktwerking. Anders komen duizenden thuiszorgmedewerkers op straat te staan.
Noodfonds moet massaontslag in thuiszorg voorkomen

Dit stelt PriceWaterhouseCoopers, dat jaarlijks de financiële positie van thuiszorginstellingen monitort. Volgens accountant Frank van Kommer, wiens uitspraken zijn opgetekend in de Volkskrant, wordt de kwakkelende thuiszorginstellingen volgend jaar de nekslag toegebracht door de nieuwe aanbestedingsvoorwaarden van de zorgverzekeraars voor zorg uit de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ).

Lagere tarieven

In 2009 krijgen de instellingen bijna 10 procent lagere tarieven uitgekeerd voor het leveren van thuiszorg. De nieuwe aanbestedingsvoorwaarden komen volgens Van Kommer hard aan omdat de meeste instellingen al nauwelijks ‘vlees op de botten’ hebben.

AWBZ en WMO

Vorig jaar kwam 60 procent van de instellingen al in de rode cijfers als gevolg van tal van ingrepen in de AWBZ en de Wet Maatschappelijke Ondersteuning, die sinds 2007 de huishoudelijke verzorging regelt.

Brancheorganisatie Actiz wil het plan van een noodfonds eerst bestuderen  alvorens te reageren.

de Volkskrant

Door: redactie Nursing

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.