Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Noodfonds voor verpleegkundigen? Minister bestudeert voorstellen

Met een motie is de regering opgeroepen een fonds op te richten voor verpleegkundigen en andere zorgverleners die schade ondervinden in de zorg voor patiënten met of een verdenking op covid-19. Minister De Jonge antwoordde snel met zijn eigen plan te komen.
Foto: ANP Kees van de Veen

De motie over een fonds voor zorgverleners die schade hebben opgelopen werd ingediend door Lodewijk Asscher van de PvdA. Verschillende vakbonden pleitten voor fondsen en wijzen ook op het belang van het naleven van bestaande regelingen.

PTSS-fonds

NU’91 wil bijvoorbeeld een PTSS-fonds, omdat de kans dat zorgverleners door de coronacrisis last krijgen van een posttraumatische-stressstoornis volgens de vakbond groot is. Daarom sloot de bond zich ook al aan bij een initiatief van artsen voor een steunfonds voor zorgverleners, waar Nederlanders zelf een financiële bijdrage aan kunnen leveren.

‘Nabestaanden financieel tegemoetkomen’

Ook wil NU’91 dat als een verpleegkundige aan covid-19 overlijdt, nabestaanden recht hebben op een financiële tegemoetkoming, van minimaal een jaarsalaris. De vakbond is bang dat nabestaanden de dupe worden van clausules in een levensverzekering waardoor niets wordt uitgekeerd, wat volgens de bond vaker gebeurt bij een pandemie. ‘Er moet een speciale regeling voor de vitale beroepen opgesteld worden’, schrijft NU’91.

Schadeloos stellen

FNV steunt de oproep tot noodfondsen, maar benadrukt ook dat werkgevers verplicht blijven hun medewerkers volledig schadeloos te stellen, mochten zij bijvoorbeeld kosten maken als gevolg van moeten werken met onvoldoende bescherming. FNV-bestuurder Elise Merlijn adviseert iedere zorgmedewerker die besmet is of denkt dat hij besmet is om sowieso nauwkeurig alle feiten vast te leggen, de werkgever meteen op de hoogte te stellen en signalen door te geven aan de vakbond.

Nursing volgt de ontwikkelingen rondom het nieuwe coronavirus op de voet. In deze liveblog vind je de laatste verpleegkundige informatie. Heb jij verpleegvragen over het virus? Laat het ons weten in de reacties of stuur een mail naar nursing@bsl.nl.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.