Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Patiënt moet thuis kunnen sterven’

De transferverpleegkundigen van het Wilhemina Ziekenhuis in Assen (WZA) vinden dat zij tegemoet moeten kunnen komen aan de wens van patiënten om hun laatste levensfase thuis of in een hospice te mogen doorbrengen. Dat blijkt nu regeltechnisch onmogelijk voor mensen die voor hun ziekenhuisopname woonden in een verpleeghuis. De opvatting van deze verpleegkundigen leidt nu tot een serie van schriftelijke vragen gesteld aan de staatssecretaris.
Palliatieve patiënt  Foto: ANP
Palliatieve patiënt  Foto: ANP

Dat meldt Dagblad van het Noorden. ‘In het Wilhelmina Ziekenhuis Assen waren er alleen in de maand november al drie terminale patiënten die een bindende verpleeghuisindicatie hadden, waardoor ze tegen hun wens niet thuis konden overlijden’, zo verklaart transferverpleegkundige Tanje Zwanenburg op de website van de politieke partij SGP. ‘Het palliatief team van het ziekenhuis en wij als transferverpleegkundigen willen zo goed mogelijk inspelen op de wensen en behoeften van onze patiënten, maar door de huidige regels kan dit niet’, aldus Zwanenburg.

‘Thuis sterven moet kunnen’

De opvatting van deze verpleegkundigen leidt nu tot een serie van schriftelijke vragen gesteld aan de staatssecretaris. Kamerlid Kees van der Staaij (SGP) wil dat Van Rijn de regels aanpast. Van der Staaij vindt dat mensen te allen tijde moeten kunnen overlijden waar zij dat wensen. Het standpunt van de SGP wordt ondersteund door D66. Komt de staatssecretaris niet met een bevredigend antwoord, dan dienen beide partijen een gezamenlijk voorstel in om dit probleem op te lossen.

Verpleegkundigen die de politiek bereiken

Het is niet de eerste keer dat verpleegkundigen in het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen aan de bel trekken en daarmee Den Haag bereiken. Twee jaar geleden waren verpleegkundigen aldaar de vele checklijsten en computerformulieren zat, en belandde hun open brief bij minister Schippers. Lees meer>>>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.