Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

NOS: ‘Ziekenhuis overtrad infectierichtlijnen’

Het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam heeft zich niet gehouden aan regels voor de indamming van infecties. Daardoor kon de uitbraak van de resistente Klebsiella-bacterie voortwoekeren. Dat meldt de NOS vandaag.
NOS: ‘Ziekenhuis overtrad infectierichtlijnen’

De NOS komt tot deze conclusie op basis van gesprekken die zij hebben gevoerd met nabestaanden van overleden patiënten en andere betrokkenen in en buiten het ziekenhuis.

Klebsiella
Het Maasstad Ziekenhuis kampt al sinds oktober vorig jaar met de multiresistente bacterie Klebsiella pneumoniae. Zeker 21 patiënten die de bacterie hebben opgelopen zijn intussen overleden, zegt de NOS. Uit het dossier van een van de overledenen blijkt volgens de NOS dat die patiënt pas zeven weken na vaststelling van de bacterie werd geïsoleerd . Volgens de richtlijnen moet dat meteen gebeuren. Ook als patiënten uiteindelijk wel geïsoleerd werden, zou het ziekenhuis zich niet aan de regels hebben gehouden. Personeel liep in en uit zonder beschermende kleding. Ook dat is tegen de regels.

Wél volgens de richtlijnen
Het Maasstad Ziekenhuis heeft de NOS laten weten dat het de regels wel goed heeft opgevolgd. Het zegt zich te hebben gehouden aan de richtlijnen van de Werkgroep Infectie Preventie. In de Volkskrant laten artsen van het ziekenhuis weten dat het niet aannemelijk is dat de bacterie de doodsoorzaak is geweest van de 21 patiënten, die met ernstige aandoeningen waren opgenomen in het ziekenhuis.

Resistente bacterie
De Oxa48 producerende Klebsiella bacterie is een meer resistente variant van de Klebsiella bacterie. Die Klebsiella komt vaker voor in ziekenhuizen. Hij is resistent tegen de antibioticasoort Carbapenems en vrijwel alle andere soorten antibiotica. Deze bacterie komt tot op heden nauwelijks voor in Nederland.

Lees ook ‘Maasstad Ziekenhuis test patiënt en personeel op bacterie’ en ‘Hardnekkige bacterie in Rotterdams ziekenhuis’.

Nos, de Volkskrant
Door: redactie Nursing

Abonneren
Op de hoogte blijven? Abonneer je nu op de Nursing-nieuwsbrief

2 REACTIES

 1. Het zomaar in en uit lopen van kamers is helemaal niet tegen de regels als het daadwerkelijk om een contactisolatie ging zoals de NOS vermelde. Als je alleen de kamer binnen komt om wat te vertellen en iets aanraakt, mag dat gewoon.
  Het moeilijke van dit soort berichten is dat er zoveel factoren meespelen, die voor veel mensen niet te begrijpen zijn. Voor zover ik de berichtgeving heb gevolgd, valt het Maasstad alleen te verwijten dat ze te laat gingen isoleren. Ik werk zelf niet in het Maastad dus moet maar afgaan op de berichtgeving, ik neem aan dat de zaak volledig wordt onderzocht en de nodige straffen en maatregelen genomen zullen worden. Zo te horen heeft het personeel de adviezen en richtlijnen van hun infectie preventie opgevolgd, daar zal dan ook goed naar gekeken moeten worden.

 2. Lees alle reacties
 3. ik ben october opgenomen geweest op het ic van het maastad locatie zuider.
  wat scherts mijn verbazing dat ik via de media moest vernemen over de resistente bac .
  maar dat er niet tot op heden is door gecomuniseerd over welke locatie het ging
  zelf nu 12-7-2011 nog niet.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.