Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Novo Nordisk roept insulinepennen terug

Fabrikant Novo Nordisk roept met onmiddellijke ingang vijf charges van de insulinepen Novomix® 30 Flexpen terug. De insulinepennen voldoen niet aan de vereiste specificaties voor de concentratie insuline. Dit kan leiden tot een hypo- of een hyperglykemie.
Novo Nordisk roept insulinepennen terug
Foto: Novo Nordisk

Het gaat om de volgende charges: CP50751, CP50375, CP50420, CP50950 en CP51025. De betreffende charges zijn in de periode van 19 april tot 2 september 2013 aan de groothandels geleverd.

Risico hypoglykemie of hyperglykemie

In een persbericht meldt Novo Nordisk dat tijdens een kwaliteitscontrole is geconstateerd dat 0,14% van de geproduceerde NovoMix® 30 Flexpen niet aan de vereiste specificaties voor de concentratie insuline voldoet. De hoeveelheid insuline kan variëren tussen de 50% en 150% van de bedoelde dosis. Hierdoor bestaat het risico dat een patiënt tijdens een injectie te veel of te weinig eenheden insuline injecteert en dat kan leiden tot een hypo- of hyperglykemie.

Verschijnselen hyperglykemie: vaker plassen, dorst, verlies van eetlust, misselijkheid of braken, sufheid of vermoeidheid, blozen, droge huid, droge mond en een adem die naar fruit (aceton) ruikt.
Verschijnselen hypoglykemie: koud zweet, koele bleke huid, hoofdpijn, snelle hartslag, misselijkheid, erg hongerig zijn, tijdelijke stoornissen in het gezichtsvermogen, sufheid, ongewone vermoeidheid en zwakte, zenuwachtigheid of beven, angstgevoelens hebben, verwardheid, concentratiestoornissen en in het ergste geval coma.

Wat moet je doen?

Verpleegkundigen en verzorgenden kunnen zelf checken of hun patiënt zo’n insulinepen gebruikt door te kijken naar het chargenummer dat is geprint op de pen (zie de foto’s onderdaan dit bericht). Gebruikt je patiënt een insulinepen met een chargenummer zoals hierboven genoemd, dan adviseert Novo Nordisk het volgende:

– Breng verkeerde insulinepennen terug naar de apotheek en ruil ze om voor een nieuwe verpakking. Om een tekort aan dit middel te voorkomen, levert de apotheek één vervangende doos en niet het aantal dat normaal gesproken wordt geleverd. Dit is voldoende voor ongeveer een maand behandeling, zo meldt de branchevereniging voor apothekers KNMP.

– Stop niet direct met de behandeling zonder advies van de arts.

– Controleer regelmatig de bloedglucose.

– Bij verschijnselen van hypo- of hyperglycemie na het gebruik van de insulinepen neem je direct contact op met de arts.

– Meld bijwerkingen bij het gebruik van de insulinepen aan Novo Nordisk via informatie@novonordisk.com, bij de arts en bij het Lareb. Stuur de pen van de patiënt met initialen en geboortedatum zelf of via de apotheek terug naar Novo Nordisk B.V. afd. Service, Flemingweg 18, 2408 AV Alphen aan den Rijn.

Ander chargenummer?

Patiënten die NovoMix®30 FlexPen® gebruiken met een chargenummer dat anders is dan de chargenummers die hierboven worden genoemd kunnen hun behandeling vervolgen zoals normaal, er zijn geen maatregelen nodig.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.