Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

NPCF: ‘Communicatie met patiënten schiet tekort’

Gebrekkige communicatie met patiënten en slechte samenwerking tussen zorgverleners zijn de belangrijkste oorzaken van medische fouten. Veel fouten hadden voorkomen kunnen worden, aldus de ondervraagde patiënten.
NPCF: ‘Communicatie met patiënten schiet tekort’

Dit blijkt uit de resultaten van de meldactie van de Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF) waar 3035 mensen aan deelnamen.

Verpleegkundige luistert niet
‘Artsen en verpleegkundigen luisteren slecht naar patiënten. Het gebeurt te vaak dat er niets met hun signalen wordt gedaan’, zegt Marjolein de Booys, manager Kwaliteit van de NPCF. ‘De patiënt is bang dat er iets niet klopt en de verpleegkundige stelt hem uit een soort automatisme gerust. ‘We hebben alles onder controle’ zeggen ze dan. Als er niet wordt gecheckt of dat ook echt zo is, gaat het fout.’

Ziekenhuisfouten
Uit het onderzoek van de NPCF blijkt dat 64 procent van de deelnemers wel eens heeft meegemaakt dat er iets (bijna) mis ging in de zorg. Het gaat vooral om gebeurtenissen in het ziekenhuis. Voorbeelden van reacties waren: ‘Een week na mijn operatie bleek dat er watten waren achtergebleven in mijn buikholte’, ‘Moeder kreeg in het ziekenhuis medicijnen die voor andere patiënt op de kamer bestemd waren. Ze werd flink ziek’ en ‘Bijna mijn verkeerde hand geopereerd. Gelukkig was ik plaatselijk verdoofd en kon ik reageren.’

Voorkomen van incidenten
Volgens 85 procent van de patiënten had de gebeurtenis voorkomen kunnen worden. ‘Als ze maar geluisterd hadden’, en ‘Ik had meer op mijn strepen moeten staan,’ zijn de meest gehoorde antwoorden op de vraag hoe het incident voorkomen had kunnen worden. ‘Neem de signalen van de patiënt of zijn naasten serieus. Ook al denk je dat alles klopt, check het dan nog een keer’, zegt De Booys.

Geen goede nazorg
Ook geeft twee van de drie patiënten die een incident hebben meegemaakt aan dat zij niet goed zijn opgevangen door de zorgverleners. Er werden geen excuses aangeboden en er vond geen gesprek plaats. De Booys vindt het zorgelijk. ‘Het is al erg genoeg dat zaken niet goed verlopen, maar mensen kunnen dat over het algemeen nog wel begrijpen. De zorg is mensenwerk. Maar dat er daarna geen gesprek plaatsvindt en artsen en verpleegkundigen geen excuses aanbieden, is kwalijk.’

Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF)
Door: redactie Nursing

Twitter
Op de hoogte blijven? Volg Nursing.nl op Twitter!

Lees hier een samenvatting van het onderzoek.

2 REACTIES

  1. Jammer genoeg nemen specialisten het niet altijd even nauw met het verstrekken van informatie omtrent een op stapel staande ingreep. Ik probeert hier middels een petitie iets aan te veranderen. Steun mijn initiatief en onderteken de petitie “Schriftelijke informatieplicht voor artsen bij medische ingrepen”

  2. Lees alle reacties
  3. Het is jammer dat we niet meer schrikken van een dergelijk artikel, het is een teveel voorkomend verschijnsel. Denken en doen in termen van zorg 2.0 zou veel van dit soort klachten kunnen voorkomen. De patiënt is dan immers onderdeel van het behandelteam en praat direct mee over het integrale zorgproces rondom zijn persoon.
    Gelukkig zijn er verschillende initiatieven in het land waarin de patiënt de plaats in zijn eigen zorgproces krijgt waar hij/zij recht op heeft.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.