Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

NPCF: ‘Weg met indicatie wijkverpleging’

De indicatie voor wijkverpeging moet worden afgeschaft. Wijkverpleegkundigen moeten zelf kunnen bepalen welke zorg nodig is, waarbij het Centrum Indicatiestelling Zorg alleen achteraf toetst of ze dat goed hebben beoordeeld

Ook moeten er meer verpleegkundigen beschikbaar komen in de thuisverpleging. Daarvoor pleiten cliëntenorganisaties NPCF en LOC en beroepsorganisatie V&VN in het manifest Verpleging thuis. De drie belangenorganisaties willen ook afspraken maken over het minimaal nodige aantal verpleegkundigen per regio, zo meldt Zorgvisie.

Wondverzorging
De verpleging aan huis raakt ‘riskant verzwakt’, zeggen de organisaties in het manifest. Door aanscherping van de indicatiestelling is de omvang van verpleging thuis met een derde gedaald. Alleen verpleegtechnische handelingen zoals wondverzorging worden vergoed. Dat geldt niet voor begeleiding van de patiënt of voor de coördinatie van het zorgproces. 

Persoonsgebonden budget
De cliënten en zorgverleners denken dat alleen voor langdurige of intense thuisverpleging een indicatie nodig is, waarmee cliënten een persoonsgebonden budget (pgb) kunnen aanvragen. De drie organisaties willen graag dat de overheid daarvoor proeftuinen inricht.

Zorgvisie
Door: redactie Nursing

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.