Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

NPCF wil gedragscode digitale patiëntengegevens

UTRECHT - De Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NCPF) wil een gedragscode voor het zorgvuldig omgaan met digitale patiëntengegevens door zorgaanbieders. De code legt regels vast voor het individueel handelen van zorgverleners. De NCPF wil dat medewerkers in zorginstellingen ervan doordrongen zijn dat voor beveiliging van gegevens het correct gedrag van de gebruikers belangrijk is.

Met de invoering van een landelijk patiëntendossier krijgen steeds meer personen elektronisch toegang tot medische gegevens. Veel werkers in de zorg zijn zich onvoldoende bewust dat elektronische gegevens tijdens het gebruik goed beschermd moeten worden. stelt de NCPF.

Zelfde naam
Zo is het gebruikelijk dat op ziekenhuisafdelingen en binnen apotheken is het nog steeds gewoon dat meerdere medewerkers onder dezelfde naam zijn ingelogd. Daardoor is niet te achterhalen of mensen ongeoorloofd toegang tot de gegevens hebben gehad. In de toekomst is een speciale identieficatiepas nodig om in te loggen. Maar het is niet ondenkbeeldig dat zo’n pas naast de computer ligt en dat het wachtwoord onder het scherm is geplakt.

Gedragscode
Zorginstellingen moeten daarom beschikken over solide procedures voor veilig werken met patiëntgegevens zodat de privacy van patiënten gewaarborgd blijft. De gedragscode moet hier op aansluiten, meent de NCPF. Op elk niveau in een instelling moet men worden doordrongen van het belang van ‘brandschoon’ werken. Medewerkers moeten elkaar aanspreken op fouten. Mochten er desondanks zaken mislopen, dan moeten er procedures zijn om adequaat te handelen, zo stelt de NCPF.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.