Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Canon Verpleegkunde

Ter ere van het 125-jarig jubileum van TvZ heeft de Stichting Publicaties voor Verpleegkundigen en Verzorgenden (SPVV) de Canon Verpleegkunde samengesteld. Deze canon beschrijft kort en bondig 40 markante momenten uit de geschiedenis van de verpleegkunde in Nederland vanaf 1890.
Nu Online: Canon over de geschiedenis van de Nederlandse verpleegkunde

De Canon Verpleegkunde is een leidraad van de meest belangrijke personen die de beroepsuitoefening hebben beïnvloed en van gebeurtenissen die bepalend zijn geweest voor de richting waarin het vak zich tot op heden ontwikkeld heeft.

Online Canon

De Canon wordt op 3 december gepresenteerd tijdens het TvZ/VUmC-congres en is vrij te raadplegen op www.canonverpleegkunde.nl. Ook krijgen TVZ-abonnees een papieren versie meegestuurd met TvZ 6 en ontvangen hbo-v-studenten via hun opleiding een gratis exemplaar.

Informatief

De Canon is niet alleen leuk om te lezen en door te bladeren, maar ook informatief. Want huidige plannen en ontwikkelingen vinden vaak hun oorsprong in een (ver) verleden en komen niet zomaar uit de lucht vallen. Waar we momenteel staan met het beroep is ergens in het verleden begonnen, bijvoorbeeld met de Nederlandsche Bond van Ziekenverpleging als voorganger van V&VN, de start van het dagonderwijs (mbo-v en hbo-v), de eerste hoogleraar Verplegingswetenschap, de Wet BIG, en recent de wijkverpleging in de Zorgverzekeringswet.

Meer aandacht voor geschiedenis

De SPVV wil met de Canon de belangstelling voor de geschiedenis van het verpleegkundig beroep stimuleren en dank betuigen aan de mensen die een pioniersrol hebben vervuld in de professionalisering van het vak verpleegkunde.

1 REACTIE

  1. Canon over de geschiedenis van de Nederlandse verpleegkunde. Al in de kop staat een taalfout, het is de "canon" van de Nederlandse verpleegkunde. Het begrip canon ,zoals hier gebruikt,is een selectie van gebeurtenissen en personen die bepalend zijn geweest voor de Nederlandse verpleegkunde.
    Dit stukje is exemplarisch voor het onbeholpen slordige taalgebruik dat ik steeds maar weer tegenkom in de Nursing.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.