Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Nu ook MRSA in verpleeghuis Brabant

In zorgcomplex Kievitshorst in Tilburg is een bewoner besmet met de MRSA-bacterie. Het is het derde instelling deze week die met MRSA te maken krijgt.
Nu ook MRSA in verpleeghuis Brabant

Koepelorganisatie De Wever, waar het zorgcomplex onder valt, en GGD Hart voor Brabant hebben inmiddels maatregelen getroffen die verspreiding van de besmetting moeten voorkomen. Ook zijn alle contacten van de bewoners gescreend. Volgens een woordvoerder van De Wever is de zaak volledig onder controle en wordt de bewoner in isolatie verpleegd tot het gevaar is geweken.

Weinig ervaring met MRSA
Waar de cliënt de multiresistente ziekenhuisbacterie heeft opgelopen is nog onduidelijk. Verpleeghuizen hanteren, in tegenstelling tot ziekenhuizen, niet altijd een Search and Destroy-beleid in gevallen van MRSA. Draaiboeken zijn niet altijd adequaat in verpleeghuizen, en veel verpleegkundigen en verzorgenden hebben weinig ervaring met deze patiënten. Daarom is er nu een zogenaamd RS-SWAT-team opgericht. Dit team is gespecialiseerd in de eradictie van MRSA en zet zich in om verdere verspreiding te voorkomen.

Verpleegtechnische handelingen
In verpleeghuizen zijn de omstandigheden voor een MRSA-patiënt heel anders dan in een ziekenhuis. Een cliënt die de bacterie bij zich draagt, mag in het algemeen gewoon de kamer verlaten en aan groepsactiviteiten meedoen. Verpleegtechnische handelingen zoals het verbinden en verzorgen van wonden of het inbrengen van katheters, vinden wel in strikte isolatie plaats omdat de kans op overdracht van MRSA hierbij het grootst is.

MRSA in het ziekenhuis
Ook het Diaconessenhuis in Leiden heeft afgelopen week besmetting met de MRSA-bacterie ontdekt. Vorige week maandag werd bekend dat ook op de verpleegafdeling van het Diaconessenhuis in Meppel MRSA is geconstateerd.

Brabants Dagblad / Nursing februari 2010
Door: redactie Nursing

Abonneren
Behoefte aan meer verdieping? Word nu abonnee van Nursing

1 REACTIE

  1. Inderdaad worden in toenemende mate verpleeg- en verzorgingshuizen geconfronteerd met infectiepreventieproblematiek (kijk maar naar de rij gerelateerde artikelen). Door te investeren in basiskennis infectiepreventie en dit te onderhouden wordt deze confrontatie teruggebracht tot normale proporties. Dit actieve beleid, bekend en gedragen door medewerkers voorkomt, ook bij MRSA problematiek, voor(financiele) uitglijders.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.