Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

NU’91: hoger beroep in ORT zaak

Na een paar succesvolle ORT-zaken, heeft de rechter nu een zaak die NU’91 voor een ziekenhuismedewerker voerde negatief geoordeeld.
ANP-1000_13544231.jpg

In de rechtszaken die NU’91 namens haar leden heeft aangespannen tegen diverse werkgevers in de zorg met een claim tot uitbetaling ORT over verlof met terugwerkende kracht van 5 jaar, zijn er inmiddels twee uitspraken gedaan. Beide in het voordeel van het NU’91 lid. Ook zijn er verschillende claims door werkgevers betaald om een rechtszaak te voorkomen. Zo besloot het Antonie van Leeuwenhoek (AVL) onlangs aan alle medewerkers die nu in dienst zijn en ORT ontvangen, een nabetaling van vakantie ORT te doen.

Hoger beroep in ORT-zaak

Nu heeft de vakbond dus minder geluk. ‘Hoewel dat natuurlijk ontzettend vervelend is, kon het niet anders dan dat we een keer een zaak zouden verliezen. We zien echter voldoende aanknopingspunten om in hoger beroep te gaan en dat overwegen we dan ook.’ Deze kleine tegenslag ontmoedigt NU’91 naar eigen zeggen zeker niet. ‘We zien de uitslag van het eventuele hoger beroep en de andere zaken die nu nog lopen, met vertrouwen tegemoet.’

Onregelmatig werken 

In eerdere gewonnen zaken nam de kantonrechter artikel 7:639 BW als uitgangspunt. Dat artikel bepaalt dat een werknemer gedurende zijn vakantie recht op loon behoudt en dat daarvan niet ten nadele van de werknemer kan worden afgeweken. Bepalend voor de vraag of een werknemer recht heeft op onregelmatigheidstoeslag tijdens vakantie is de vraag of de toeslag intrinsiek samenhangt met de hem opgedragen taak. Bij een groot deel van de zorgmedewerkers is dat het geval; onregelmatig werken is een structureel onderdeel van het dienstverband. ‘In deze zaak was dat ook het geval, maar op de een of andere manier heeft de rechter daar nu anders over geoordeeld,’ aldus Michiel van Erp van NU’91. 

Alweer een jaar geleden…
Vorige zomer kreeg vakbond NU’91 honderden aanvragen van verpleegkundigen die met behulp van de vakbond onregelmatigheidstoeslag (ORT) terug probeerden te krijgen.
Lees meer>>>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.