Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties10

Nu’91: ‘Omscholen na vijftig is een slecht idee’

Vakbond Nu'91 vindt het 'eigenlijk een slecht idee' dat verpleegkundigen zich na hun vijftigste zouden moeten kunnen omscholen, om schade aan hun lichaam te voorkomen. De bond ziet liever dat de arbeidsomstandigheden van zorgprofessionals verbeteren.
ANP-1000_25751159.jpg

Vandaag verdedigde gezondheidseconoom Bastian Ravesteijn zijn proefschrift, waarin hij stelt dat verpleegkundigen en verzorgenden zich na hun vijftigste zouden moeten kunnen omscholen. Zo zou voorkomen kunnen worden dat hun baan zoveel schade toebrengt, dat ze niet meer kunnen werken. Werkgevers zouden hierbij kunnen helpen. 

Arbeidsomstandigheden voor verpleegkundigen en verzorgenden

NU’91 laat in een reactie weten dit een slecht idee te vinden: ‘De zware belasting op oudere leeftijd is vaak een gevolg van te zware arbeid op jonge leeftijd die zich later manifesteert. Door vijftigplussers ander werk te laten doen, belast je de jongeren alleen maar meer, met alle negatieve gevolgen op latere leeftijd van dien. Omscholing is wat ons betreft dus geen oplossing.’ 

‘De belasting zit ‘m in de hoge werkdruk’

De vakbond ziet liever dat de arbeidsomstandigheden van verpleegkundigen en verzorgenden verbeteren en werkt daar naar eigen zeggen hard aan, samen met werkgevers. ‘De grootste belasting zit niet meer in bijvoorbeeld het tillen, want daar zijn instrumenten voor,’ aldus de bond. ‘De belasting zit ‘m bijvoorbeeld in 24-uursdiensten, waarbij de verpleegkundige of verzorgende tijdens een slaapdienst meerdere keren wordt gewekt, in de wisseling van dagdiensten naar nachtdiensten en van laat naar vroeg, en de nachtdiensten op zich. Ook het voortdurend beschikbaar moeten zijn voor het werk of vijf dagen werken met een deeltijdcontract zorgt ervoor dat medewerkers hun rust niet kunnen nemen. Belasting zit vooral ook in de hoge werkdruk en het niet kunnen afstemmen van werk- op privé-verplichtingen, waar omscholing ook geen oplossing voor biedt. Belangrijk is dat zorgprofessionals meer regie krijgen op hun werktijden en voldoende rust kunnen inbouwen, maar ook werkdruk is een blijvend punt van aandacht. Als ze dan echt niet meer op hun voeten kunnen staan, is maatwerk nodig. Daarbij blijft vervroegd pensioen wel degelijk een optie.’

Wij zijn erg benieuwd: wat maakt jouw baan precies zwaar? Laat het ons weten in de reacties. 

10 REACTIES

 1. ps, ik hou nog steeds van mijn vak! Maar uh nursing kunnen jullie ook eens wat positiever schrijven over de verzorgenden en verpleekundigen die al tientalle jaren hun ziel en zaligheid in hun werk stoppen? Ik vind het helemaal niet prettig om in het 'probleemgroep' hokje gezet te worden, ik identificeer me daar helemaal niet mee, maar het lijkt alsof ik me er alsmaar in moet verdedigen. En nee, ik ben niet te oud voor alle app groepjes…..ik heb er gewoon de pest aan, op alle mogelijke tijden met je werk geconfronteerd worden en de kliekjesvorming in het team doet ook niemand goed.

 2. Lees alle reacties
 3. ben nou toch op dreef…..wat het ook zwaar maakt; heb je je net tussen mantelzorg, aandacht voor kinderen en kleinkinderen, huishouden en verplichtingen door gejongleerd…gaat de telefoon, alles zo krap bemeten dat er meteen een probleem is als er iemand uitvalt, dus of je wil komen werken, niet zo zeer een vraag als wel een eis.
  Zit je bij de dokter zegt ie dat je wat meer tijd en aandacht voor jezelf moet hebben………..sorry dokter, de eerste jaren maar heel af en toe kans op….

 4. wat mijn werk zwaar maakt? cursus en vergaderingen in vrije dagen, sampce, pez, bos, soap, soep en hoe belangrijk het is om het in 1 zin correct te formuleren, de hele bijbehorende administratie, protocollen die mensen devalueren tot een combi ervan en voor de mens er achter ……die hoor je niet te zien!! artikelen over oudere vpks die zo moeizaam mee te krijgen zijn in de vernieuwingen, tunneldenken van mensen die vanachter hun bureau vaststellen hoe kwaliteit gemeten moet worden en hoe werkers en kwetsbaren beschermd dienen te worden, zoals de gruwel van het risico een druppel urine te morsen bij het legen van een po in het toilet, tuurlijk is het goed daar aandacht en regelgeving voor te hebben maar hoe ver is het doorgeschoten als ouderen zo gekort worden op huishoudelijke hulp en dus langzaam vervuilen terwijl ze zich scheel moeten betalen voor een sustantie in de po stoel naast het bed omdat ie door de thuiszorg niet meer geleegd mag worden in het toilet??? en wat te denken van natte bedden, jongeren vinden dan dat je niet moet zeuren als je zegt dat dat beddegoed minstens op 60 graden gewassen moet worden. En wat het ook zwaar maakt is een baas die zich tot taak gesteld heeft om ouderen vast weg te werken voor ze geld gaan kosten……..Natuurlijk, moet zij het belang van de organisatie zwaarder laten wegen dan het belang voor het individu. Tja daar is geen speld tussen te krijgen.

 5. Had ik me op mijn 50ste omgeschoold (wat ik een volslagen idiote oplossing vond van deze hooggeleerde bureautijger) dan was de kans groot geweest dat ik nu met een bijstandsuitkering thuis had gezeten en gedwongen werd om als vrijwilliger in de zorg te werken……….

 6. 45 jaar in de directe patienten zorg! Het lijkt alsof alle regel makers het idee hebben dat het niet bestaat…..Is toch een vak voor de meisjes erbij? Die redden zich wel, mannetje heeft toch ook een inkomen? dan de broekriem maar wat strakker…..Ik vind het een schande! Mijn bouwjaar is 1956, sta 42 jaar fulltime aan bed, heb en passant mijn kinderen in mijn eentje opgevoed zonder enige financiele of emotionele steun van de vader en vechtend tegen de vooroordelen van de baas.
  Ik moet door tot 67 en 3 maanden!!! Nu zou ik in theorie nog op mijn 65ste mijn pensioen op kunnen vragen, dwz als ik een pensioengat van 2 jaar en 3 maanden kan vullen.
  Voor mijn 65ste? 40 euro bruto per jaar!!!!!!!!!!!
  Poentel, ik wens je veel sterkte en leef met je mee

 7. Met name de ouderen van nu die vanaf 17 jaar hebben gewerkt in de zorg hebben in hun jonge jaren heel wat afgesjouwd. Hoelang hebben we nu afdoende tilhulpmiddelen? Ook ik heb met mijn 61 jaar beginnende rug en gewrichtsklachten. Echt niet van de laatste jaren maar van die eerste 20 ongezonde sjouw jaren. Nee vervoegd pensioen is onbetaalbaar, doorsjouwen tot je er bij neervalt. Gelukkig sta ik niet meer erg actief aan het bed maar sta er nog wel regelmatig om te helpen als praktijkbegeleider.

 8. Zelf vind ik niet dat het alleen in de hoge werkdruk zit dat het werk zwaar is. Ook fysiek wordt er veel gevraagd, de verbeteringen in de hulpmiddelen ten spijt.
  En wat te denken van cliënten die fysiotherapie weigeren omdat ze geen zin hebben in oefenen, niet willen/kunnen lopen en de tillift veel te eng vinden. En toch naar het toilet willen onder begeleiding…..
  Daarnaast is de categorie mensen die zorg krijgt er zwaarder op geworden. Vrijwel niemand is zelf nog mobiel. Door CVA, spierziekten, of neurologische stoornissen moet er veel worden overgenomen zonder dat de cliënt mee kan helpen. Hogere zorgzwaarte met minder mensen op de werkvloer. Dat is zwaar, daar denken mijn collega's en ik hetzelfde over. Ik ken niemand op de werkvloer die dit niet erkent. Dat NU 91 daar een heel andere draai aangeeft voelt niet goed

 9. Zit al 45 jaar in de directe patiëntenzorg, waarvan 18 jaar nachtdienst. Begin nu op mijn 63 ste veel fysieke klachten te krijgen mn rugklachten en zit nu thuis daar ik een wervelfractuur heb ivm osteoporose. Vervroegd pensioen is geen optie als je kostwinnaar bent verlies bijna 600 euro per maand. Kan ik me helaas met het salaris wat je binnen de zorg verdiend niet permitteren. Gevolg langdurig in de ziekte wet is de enigste optie. Werkgever wil je alleen maar zo snel mogelijk terug op de werkvloer.
  De belofte van de regering om zware beroepen te ontzien komen ze ook al niet na, moet gewoon tot me 66ste en 4 maanden door, hoe waarschijnlijk met rollator of in rolstoel.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.