Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

NU’91: ‘Verpleegkundige in de wijk wil indiceren’

Vakbond NU’91 krijgt veel vragen van verpleegkundigen in de wijk (niveau 4) die ook in de toekomst willen blijven indiceren.
Wijkverpleegkundige
Een wijkverpleegkundige op de fiets - Foto: ANP

Dat zegt Carel van den Bergh, jurist van de vakbond. Sinds de aanspraak Wijkverpleging onderdeel is van de Zorgverzekeringswet is het indicatiestellen een taak voor de hbo-opgeleide verpleegkundige, de wijkverpleegkundige. Omdat veel thuiszorgorganisatie een tekort aan wijkverpleegkundigen hebben, mogen dit jaar ook mbo-opgeleide verpleegkundigen tijdelijk indiceren onder supervisie van een wijkverpleegkundige.

Overgangsjaar

En van die verpleegkundigen ontvangt vakbond NU’91 veel telefoontjes, zegt Carel van den Bergh. ‘Veel mbo-verpleegkundigen die nu tijdelijk mogen indiceren in het overgangstraject doen dit met veel plezier en willen dit graag in de toekomst blijven doen. Zij willen weten hoe ze ook na het overgangsjaar kunnen blijven indiceren.’

Doorstuderen
Volgens Van den Bergh zijn er zoals het er nu voor staat twee opties: doorstuderen naar niveau 5 of niet doorstuderen en accepteren dat je een stapje terug moet doen. ‘De eis vanuit de zorgverzekeraars en politiek is dat een niveau 5 verpleegkundige moet indiceren. Dus wil jij in de toekomst ook blijven indiceren dan kun je niet anders dan een hbo-v opleiding volgen. Maar niet iedere mbo-verpleegkundige ziet dat zitten of kan dat aan. Daar moet je goed over nadenken. Als vakbond proberen we mensen zo te ondersteunen, dat ook de werkgever bijdraagt aan de studiekosten. Zij willen tenslotte dat een hbo-opgeleide verpleegkundige gaat indiceren.’

Wegens een tekort aan wijkverpleegkundigen op hbo-niveau, mogen veel mbo-verpleegkundigen tijdelijk indiceren.
Lees meer>>

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.